måndag 19 februari 2018

Vart vänder jag mig

för att ansöka om att snöleveranserna ska upphöra?"Dä vämmblar" nämligen, vilket jag lärt mig i "Svenskt dialekt-lexikon "[I–II] (1867) av Johan Ernst Rietz, betyder att "det snöar stora flockar (vid töväder). Vilket även kan uttryckas: "Hä fjuk lapphanska"  på nysvenska skulle man kanske säga att det snöar så in i helvete  fast med tanke på den temperatur som lär råda där kan jag konstatera att i helvetet befinner jag mig inte, för här lägger sig snön i stora drivor. Hade det däremot bara "snöat helt smått och lätt" skulle jag ha sagt "hä fnask å snjö".


Eftersom jag inte har något Uncle Wiggily som kan skotta ut mig ur huset skulle jag uppskatta ett rejält töväder.


Hitintills har jag och min trogna automobil lyckats ta oss upp för min branta backe utan att anlita "Uncle Wiggily's Auto Sled" (av Howard Roger Garis, illustrerad av Lansing Campbell), men fortsätter det att "vämmbla" i den här takten, så vete 17 hur det kommer att gå framöver.

Hade jag barnasinnet i behåll, skulle jag bylta på mig och kasta mig ut i drivorna för att bygga en snögrotta — för visst var det kul, att när kvällen kom tända stearinljus och dricka varm saft eller choklad tillsammans med sin kompis i grottan. 
Och jag har en känsla av att vantarna snabbt åkte av...


6 kommentarer:

 1. Oj så mycke snö du har!
  Glad att du skrev, jag blir orolig när du varken bloggar är kommer med roliga och kloka kommentarer!
  Hoppas allt är bra!?
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lisa,
   Ja, det räcker och blir över - men i dag har det bara snöat några enstaka flingor ("hä fnask å snjö").

   Du kan sova lugnt - jag skriver när andan faller på. För ögonblicket har jag lite internetfasta.
   Margaretha

   Radera
 2. Ojämnt faller nederbörden över oss. Vämbla, så skrivet, har jag upplevt ordet någon gång för hundra år eller så. Värmland är känt för att ha ordentliga vintrar. Hoppas dock på tö för din del så du kan ta dig både neffrö o uffrö backan utan större mankemang.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Intressant att du känner till väm(m)bla! - för mig var det nytt.
   I dag skiner solen, så jag hoppas att några millimeter snö ångar bort. Fast det är kallare, och ännu kallare ska det bli.
   Min goda granne har plogat min uppfart, så nu är problemet snarare halkan än snömängden.
   Margaretha

   Radera
 3. Jag bävar inför när all den här snön ska töa bort!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helena,
   Ja, det kommer säkert att dröja innan det är helt snöfritt - hoppas på en långsam process så vi inte kommer att flyta bort och min backe inte blir bottenlös!
   Men jag undrar om du inte har mer snö än vi har.
   Margaretha

   Radera