torsdag 15 februari 2018

Rädslan — novellutmaningen

37. Läs en novell vars titel börjar på samma bokstav som författarens efternamn — Rädslan ur novellsamlingen "Utsatt till vargarna" av Per E. Rundquist från 1950.

Att den här författaren i dag är tämligen bortglömd förvånar mig inte. Ändå har jag svårt att sätta fingret på vad jag inte tycker om, språket är gott även om berättelsen inte intresserar mig. Kanske är det metaforerna som känns sökta, jag får en känsla av att han ansträngt sig till det yttersta för att vara litterär, vilket väl är alla seriösa författares ambition — men ansträngningarna får inte märkas.
Men det är ju möjligt att det är jag som är grinig, för han förefaller ha varit en framgångsrik författare. När han 1957 fick Aftonbladets författarstipendium löd motiveringen:
 
Per Erik Rundquist är en av den moderna svenska romankonsten yppersta företrädare. Han dikt kännetecknas av ett intensivt konstnärligt engagemang och en stilens originalitet och suveränitet som är odisputabel. Hans senaste verk – romanerna kalla mig Ismael (1950), Generalen (1953), Den spanska schalen (1955) och årets Nöjesresa – är samtliga exempel på en konstnärligt fullödig produktion, som gör det naturligt att utse honom till förste innehavare av Aftonbladets författarstipendium.

Lästa noveller:
8. Läs en novell om en hemlighet  "The Guilty Secret"— av Charles Paul de Kock ur International Short Stories: French, från 1910.
19. Läs en novell där någon dansar — The Dancer In Red  and Other Stories, 1906, av Fergus Hume
3Läs en novell med bokstaven X i titeln  The History of Professor De Laix, 1992,  av Robert Harris ur novellsamlingen "Stories From the Old Attic".
5Läs en novell som utspelar sig under en högtid — "Legenden om julrosorna" ur En saga om en saga och andra sagor! av Selma Lagerlöf.
 1Läs en novell med något från växtriket i titeln — "Rosen och vinden" ur "Silkesmattan", 1941, av Jascha Golowanjuk
11. Läs en novell med något från rymden i titeln  — Aftonstjärnan av Dan Andersson ur Posthuma noveller (1922).
4. Läs en novell av en Nobelpristagare — Et Styggt bardomsminne, 1889, av Bjørnstjerne Bjørnson.
14. Läs en novell av en författare som gett ut mer än tio böcker — "The Liberry" ur novellsamlingen "The Lucky Number" av Ian Hay.
29. Läs en novell som översatts från spanskan —"The Tall Woman" av Pedro Antonio De Alarcon ur novellsamlingen Stories by Foreign Authors: Spanish, by Various, 1898.
39Läs en novell där någon dricker kaffe eller te — Glory in the Daytime ur novellsamlingen "After Such Pleasures" av Dorothy Parker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar