måndag 5 februari 2018

Grattis Carl!

Franz Carl Spitzweg   
 5 februari 1808 - 23 september 1885 

Det är lite märkligt hur lite man egentligen vet om en av Tysklands mest populära konstnärer. 
Man vet att han blev apotekare, därför att hans far hade bestämt att han skulle bli det. Ett yrke han inte utövade mer än ett år, för konsten lockade, och när han blev sjuk (fråga mig inte på vilket vis), så började han teckna och måla. Han tycks ha börjat med att kopiera de flamländska mästarna, och så fortsatte han på den vägen. Det var den utbildningen han skaffade sig — kanske skulle man börja kopiera de gamla mästarna‽
 Att kopiera har nog alltid varit en del av konstnärers utbildning, men då har det förhoppningsvis funnits en lärare så påpekat kopians förtjänster och brister. 
Der Bücherwurm, omkring 1850

Det lustiga är att jag har i min ägo en liten kopia av en av Carls tavlor — den kända och omtyckta Der Bücherwurm. Den är liten, vykortsformat, och jag har ingen aning om varifrån den kommer. Det är först nu på sistone som jag tagit ut den ur ramen och skärskådat den, och insett att det är en etsning, eller kanske torrnålsgravyr — jag är inte kapabel att skilja på dessa tekniker — däremot är det uppenbart att den inte är ett konstnärligt mästerverk.


2 kommentarer:

 1. jag har alltid gillat spitzwegs humoristiska bilder.
  så spännande att du har en dålig(?) kopia av der bücherwurm! undrar var den kommer ifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debbie,
   Jag gillar också hans humoristiska bilder - dessutom finns det ju en hel del tidstypiska landskapsmålerier.

   Förstår att du återuppstått från flunsan - ta't lugnt, läs och tänj ut konvalescensen så mycket det bara går!
   Margaretha

   Radera