fredag 9 februari 2018

Gnod — nu med korrekt länk


Reading woman. 
Toine Corstjens

Vid ett strövtåg på nätet snubblade jag på Gnod*. Jag har ännu inte kommit underfund med om det bara är ett roligt tidsfördriv  eller om det kan vara till någon glädje. Man skriver in en författare, som man gillar, så kommer det upp namn på andra författare som Gnod tror att jag skulle tycka om. Ju närmare namnen står "min" författare, ju troligare sägs det vara att jag ska gilla dem
Nu förefaller det förstås vara mer algoritmer än tankeverksamhet bakom det hela.

 Det är kanske lite svårt att läsa den pyttiga texten här, så det enklaste är att du själv skyndar över till Gnod och provar dig fram. Här ovan skrev jag in G. K. Chesterton, och får då upp hans namn både med små bokstäver och hela namnet utskrivet   men inte särskilt nära det G. K. Chesterton, som jag skrev in och som står i mitten här. Att Dorothy Sayers och Josephine Tey finns med tycker jag inte är så konstigt medan jag undrar lite över en del andra namn. 
Märkligare tycker jag det är att John Steinbeck och George Orwell 
föreslås när jag skriver in Harriet Beecher Stowe!
En svag punkt är också att programmet aldrig hört talas om många kända författare. Fast det är kanske inte underligare än att jag inte hört talas om de flesta av de författare som de föreslår att jag ska ge mig i kast med.
Men Selma fick jag napp på:


Tror ni att man gillar Walt Disney bara för att man uppskattar Selma?

* den här länken leder bara till en informationssida, men man kan inte ta sig därifrån. Så använd den här i stället.

Så här presenteras sidan:
Welcome to Gnod's World of Literature

Gnod is a self-adapting system that learns about the outer world by asking its visitors what they like and what they don't like. In this instance of Gnod all is about literature. Gnod is kind of a search engine for literature you don't know about. It will ask you which authors you like and then think about which other authors you might like too. When I set Gnod online its database was completely empty. Now it contains thousands of authors and quite some knowledge about who likes whom. And Gnod learns more every day. Enjoy :o)

2 kommentarer:

 1. Du har rätt, gnod och jag känner inte till samma författare. Men en rolig sida!
  kram från Mette
  rapport?

  SvaraRadera
 2. Mette,
  Fördelen är att man kan hitta massor med okända författare att läsa - även om jag redan insett att det är väldigt många av dem som inte intresserar mig.
  Margaretha
  som rapporterat

  SvaraRadera