onsdag 13 december 2017

AdventsläsningVildgässen följde Klarälven så långt som till Munkfors stora bruk. Sedan togo de av västerut mot Fryksdalen. Innan de ännu hade hunnit fram till sjön Fryken, började det mörkna, och de slogo sig ner i en sank myr uppe på en skogshöjd. Myren var nog ett gott nattkvarter för vildgäss, men pojken tyckte, att där var ruskigt och rått, och ville gärna ha en bättre sovplats. Medan han ännu var 
kvar uppe i luften, hade han sett, att det låg några gårdar nedanför åsen, och han begav sig med all hast åstad för att söka upp dem.
av Margo Pasman

Så börjar Selma kapitlet "En liten herrgård" i "Nils Holgerssons underbara resa" från 1907 — en bok för alla årstider. Hela boken i ett svep, eller ett kapitel då och då. I just det här kapitlet berättar hon om de olika sysslorna förr i tiden, på en liten herrgård i Värmland. 

Men den största brådskan skulle komma framemot jul. Lucia-dagen, då kammarjungfrun gick omkring vitklädd med ljus i håret och bjöd alla människor på kaffe klockan fem på morgonen, den kom just som ett tecken till att de nästa två veckorna kunde de inte göra sig räkning på mycken sömn. Nu hade de att brygga julöl och luta fisk och ställa med julbak och julrengöring.


4 kommentarer:

 1. Dags för en omläsning tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helena,
   Det är nog alltid dags för omläsning av Selmas böcker - i synnerhet Nils Holgerson, om man bara läst den i förkortad variant.
   Margaretha

   Radera
 2. Det är längesen jag läste Nils Holgerson och jag märker att det är dags igen. Och ovanför dig flög han också. Tänk ändå.Jag som inte ens har kommit roende dit längs Klarälven

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Det är hög tid att du tar dig en roddtur - eller om du har bråttom, kan du kanske chartra en gås!
   Margaretha

   Radera