lördag 23 december 2017

Fasters engelska pepparkakor

Jag läser att vi svenskar äter 3,9 millioner pepparkakor varje år.  Hur mycket det blir per person låter jag någon annan räkna ut — men räkna inte med mig, för högt räknat äter jag en pepparkaka om året, och jag avstår gärna även från den, så räcker kakorna till fler. 
Men så börjar jag fundera, är det så många pepparkakor som säljs varje år — eller finns det pepparkaksspioner som har kläm på hur många pepparkakor som också bakas i varje hushåll? Och räknas mjuka pepparkakor som pepparkakor? Det finns mycket att begrunda, och jag börjar inse att det här med pepparkakor är mer komplicerat, och omfattande, än jag kunnat drömma om. Bland dagens e-post finns ett mejl som uppmanar mig att baka något av de medskickade 29 recepten på pepparkakor, och jag har redan insett att nätet är nedlusat med pepparkaksrecept, lägger jag till vad som finns i husets kokböcker så kan jag tillbringa återstoden av mitt liv med att baka pepparkakor — vilket jag inte tänker göra!

I fasters anteckningsbok finns fem olika recept på pepparkakor, och eftersom jag hade mer vispgrädde än jag visste vad jag skulle göra med, så provade jag hennes engelska pepparkakor. Klokt nog insåg jag, innan jag satte igång, att det förmodligen blir förfärligt många pepparkakor av 1,5 kg vetemjöl, så jag dividerade med tre — tack och lov, för kavling hör inte till mina favoritsysselsättningar!
Med den här sortens recept är det en klar fördel om man har erfarenhet av att baka, och kunskap om bakkemi. Det har inte jag, så det fick bli avancerade gissningar, baserade på sunt förnuft. Dessutom hade det varit en fördel om jag hade vet hur slutresulatet förväntades bli. "Rör sirapen 1/2 timme", börjar anvisningarna — varför undrar jag, händer det något med sirapen då, något som ger ett bättre slutresultat än med orörd sirap? Att röra något oavbrutet i en halv timme är jobbigt, så jag gissade, hoppades, att fem minuter med elvispen skulle motsvara en halvtimme för hand. Såvida jag inte någon gång provar att röra för hand, så lär jag aldrig få veta om min gissning var korrekt. Sedan stod det "Utkavlas rätt tjocka", vad är det? Frestande att göra dem rejält tjocka, när man inte gillar att kavla — mina blev cirka 4 mm tjocka. "Bakas ljusa" var nästa uppmaning, men temperatur och tid förväntas man förstå alldeles av sig själv — till slut kom jag fram till 13 minuter i 175°. Slutresultatet blev en lite seg kaka, med ett visst tuggmotstånd — bortsett från att de är i sötaste laget, så är de nästan OK.


4 kommentarer:

  1. Nästan OK, vad betyder det? De ser ju goda ut, men att röra en halvtimme låter väldigt jobbigt.
    Spännande med gamla recept!
    julkram från Mette

    SvaraRadera
  2. Mette,
    Att de bara nästan var goda - för söta och hårda och allmänt trista. Fast det finns de som tycker om dem, så jag kan nog prångla ut resten.
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Sista gången jag jag kavlade pepparkakor var för över 50 år sedan. Sen dess bakar jag världens godaste skurna dylika. Så jag säger som bagaren Rickard på Röstånga Mölla: inte de vackraste men de godaste!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olgakatt,
      Här fungerar kommentarsbåset.
      Jag tycker inte direkt illa om pepparkakor, men det är inget jag självmant kommer på att äta. Jag blir kanske frälst om du bjuder mig på en av dina.
      Margaretha

      Radera