tisdag 12 september 2017

I dag för 171 år sedan

gifte sig Elizabeth Barrett och Robert Browning i hemlighet. 

Elizabeths stränge far ogillade att män uppvaktade hans döttrar, och han ogillade i synnerhet Robert som han betraktade som en opålitlig lycksökare. 
Den 12 september 1846 var Elizabeths familj inte hemma, och hon passade på att smita ut och träffa sin Robert i St. Marylebone Parish Church, där de blev vigda. Sen återvände hon hem, utan att tala om att hon var gift, och en vecka senare rymde de nygifta paret till Italien, där de blev kvar i 15 år. Elizabeth träffade aldrig mer sin far, och han öppnade inte ens breven hon skrev till honom.
Under de dryga 20 år som Elizabeth och Robert kände varandra hann de med att skriva 11,601 brev! Det är i sanning en spännande historia att läsa hur Philip Kelley har lyckats leta reda på merparten av alla brev de skrev, du kan läsa om det här.

8 kommentarer:

 1. Mäh, 11 000 brev. Och inte sms. De måste ha varit skilda från varandra länge?

  När jag klickar på länken fungerar den inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viola,
   Nu funkar länken - hoppas jag.
   Det är det som är så märkligt - de var inte skilda från varandra, såvitt jag förstår. Kanske var merparten skrivna under de sex år de kände varandra innan de gifte sig.
   Vi ska vara tacksamma att det inte var SMS, då hade de inte funnits kvar!
   Margaretha

   Radera
 2. Det funkar inte heller för mig när jag klickar på länken. Det var väldigt många brev - konstigt att alla är bevarade.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,
   Som sagt, nu tror jag att det funkar. Ja, det är märkligt att så många finns kvar, fast ett par tusen av dem var inlagda i en spis för att brännas...
   Margaretha

   Radera
 3. Min mamma ger mig buntar med gamla brev ibland. Det är underbar läsning. Man färdas tillbaka till fyrtio- och femtiotalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helena,
   Det är spännande med gamla brev - i synnerhet om man vet vilka brevskrivarna var. Jag tillhör en brevskrivande familj, så nu är mitt problem hur man organiserar och spar dessa brev på bästa vis.
   Margaretha

   Radera
 4. Svar
  1. Helena A,
   Visst är det spännande, funderar på om mitt bibliotek kan få fram någon av böckerna med åtminstone en del av breven.
   Margaretha

   Radera