måndag 18 september 2017

Grattis Samuel!

The true measure of a man is how he treats 
someone who can do him absolutely no good.

 Samuel Johnson,
18 september 1709 - 13 december 1784

En av dessa fantastiska män som skrev ordböcker och uppslagsverk  då gällde det att ha ordning på sina registerkort, och lösa lappar, när man var tvungen att förlita sig på sitt eget minne och ordningssinne.

Mouth-friend: Someone who pretends to be your friend.
Oats: A grain, which in England is generally given to horses, but in Scotland supports the people.
Sock: Something put between the foot and the shoe.
Tonguepad: A great talker.
Lexicographer: a writer of dictionaries; a harmless drudge that busies himself in tracing the original, and detailing the signification of words.

ur hans "A Dictionary of the English Language", 1755

Så värst mycket gemensamt har/hade (vilket tempus använder man när en är och den andre var?) vi nog inte, annat än att vi gillar/gillade böcker, te och katter. Fast Samuel gav sin katt Hodge ostron  det fick aldrig min Åskar.
Cucumbers 
På en punkt skilde vi oss väsentligt, jag gillar gurka medan Samuel sa: "A cucumber should be well sliced, and dressed with pepper and vinegar, and then thrown out, as good for nothing."
4 kommentarer:

 1. Hade kanske varit roligare att läsa sådana förklaringar som den om skottarna i dagens lexikon. Jag tänker alltid på att sådana personer som sysslade hela dagarna, veckorna och åren på att samla ord och skriva ner dem i en ordbok måste ha haft marktjänst...
  Ingrid

  SvaraRadera
 2. Ingrid,
  Jag har ofta gjort den reflektionen att många av de stora pojkarna och flickorna aldrig behövde tänka på att handla mat och stryka kläder.
  Jag undrar om Selma och Sophie packade sina egna väskor. Säkert inte hemma på Mårbacka, och när de var på resande fot städslade de nog unga flickor att göra vad som inte ingick i pensionen. Annars skulle de aldrig ha hunnit skriva alla brev hem, läsa alla svenska tidningar, ströva runt med kameran runt halsen och sin baedeker i handen.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. gurka som är så gott! inga gurksandwiches till teet. omöjligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debbie,
   Ja stackarn, han fick klara sig utan gurkmackan! Margaretha

   Radera