fredag 9 december 2016

Nollgradig fredag

Perfekt promenadväder, tänker jag, och beger mig ut — men inser snart att det är det inte alls. Min gångart får nog närmast beskrivas som ett mellanting mellan trippa och hasa, och det krävs stor koncentration för att inte halka omkull. Jag tackar min lycklig stjärna för att jag inte måste ut på vägarna, och skickar samtidigt en petition till vädergudarna med en begäran om bättre väglag, i nästa vecka när jag måste ta ut bilen.
Tankar som får mig att fundera över om ordet vurpa måntro har samma ursprung som varpa och värpa — och det har det, kan jag konstatera nu när jag kommit hem med ett helt skelett och utan blåmärken.

vurpa

1vur`pa subst. ~n vurpor 
ORDLED: vurp-an
• omkullkörning ofta med åtföljande (antydan till) rotation e.d. {→kullerbytta2volt 1}: göra en ~ med sparken
HIST.: sedan 1933; sv. dial. vurpa 'kast'; nära besl. med 1varp1varpavärpa

vurpa

2vur`pa verb ~de ~t 
ORDLED: vurp-ar 
SUBST.: vurpande; 1vurpa
• häftigt falla omkull vanl. vid åkning el. körning: ~ med bilen~ på skridskorhan ~de illa och skadade ett par ryggkotor
KONSTR.: ~ (med el. på ngt)
HIST.: sedan 1948

Tankarna går vidare till James Thurber (som jag talade om i går), han lär ha sagt:
"I hate women because they always know where things are."
Han skulle inte ha hatat mig! I fler dagar har jag letat efter fem meter tyg, som jag senast såg i våras, och koden till kortet jag behöver för att tanka.  Naturligtvis har koden försvunnit ur huvudet, och var jag (eventuellt) skrev ned den, har jag ingen aning om. 

Under promenaden kom jag på att jag nog lagt tyget i verkstaden, och det visade sig vara riktigt — så nu gäller det bara att komma på den fördubblade koden, eller ringa OK (igen), för att får en ny kod.
Kanske kommer koden farande om jag tar itu med att sy ett kuddfodral av det nyfunna tyget. Mina humusockupanter har nämligen knaprat på en av fönsterbänkens kuddar. Men nu har jag vräkt de små liven, köpt en så'n där apparat som piper, med ett för människor ohörbart ljud, och faktiskt ser ut att ha haft den effekt reklamen sa, och drivit de små sötnosarna på flykten. 


2 kommentarer:

 1. Glad att höra att du kom hem i en bit! Men ta det lugnt också i framtiden, måste du ut på vägarna hur vädret än är? Jag gillar det inte!!!
  Skönt att de söta mössen flyttat ut! Så jag hoppas att dina nya kuddfodral inte blir tuggade på!
  Var snäll mot dig och ta det lugnt!
  kram från Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mette,
   Ja, tyvärr måste jag nog det - alternativet ger så lång väntetid, att jag bara inte orkar tänka på det + att jag måste gå upp mitt i natten! (nästan)

   Ja, jag hoppas att flytten är permanent.
   Margaretha
   som är
   supersnäll
   mot alla
   inklusive
   sig själv

   Radera