söndag 11 december 2016

Grattis David!

 Har du någonsin funderat över vem som uppfann kalejdoskopet? Det har inte jag — inte förrän i dag, när jag snubblar över den killen som gjorde det. Han var fysiker och är nog mer ihågkommen för vad han åstadkom inom fysiken, men det är sådant som går över mitt huvud, så det lämnar jag åt den fysikintresserade att själv läsa om. Som till exempel att han givit namn åt något som heter Brewstervinkeln. Det är uppenbart att jag sovit mig igenom skolans fysiklektioner.


 Men kalejdoskop har i alla tider fascinerat mig — den röda tub jag hade som barn, har tyvärr kommit bort, därför blev jag jätteglad när jag hittade ett par i en museeibutik. Det var dessutom de två sista, till mina vänners stora avundsjuka. Men lika fina som min barndoms kalejdosop var de inte.
Det finns till och med en Brewster Kaleidoscope Society , med jättemycket intressant att läsa.
 David Brewster
 11 december 1781 - 10 februari 1868

4 kommentarer:

 1. Hade jag absolut ingen aning om att någon uppfann kalejdoskåpet och dessutom såpass sent i historien - jag hade nog trott det var mycket äldre. Älskar också kalejdoskåp. Här tycker jag de är rätt vanliga i museibutiker av olika slag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika,
   Inte heller jag hade kommit på tanken att ett kalejdoskop kunde vara något som hade ett patent. Men han var inte lika om sig och kring sig, som somliga, och det var tydligen bara icke uppfinnare som tjänade på hans uppfinning.
   Fast om man läser allt som skrivit om honom (vilket är rätt mycket) så ser man att man långt tidigare varit inne på samma tanke.
   Jag rör mig så lite i stora världen att jag inte vet hur vanliga, eller ovanliga, de är här - men jag skulle gärna ha fler, för de finns ju så många varianter. Jag får väl ta en shoppingtur till San Diego, det var så länge sedan jag var där att jag förmodligen skulle gå/köra vilse på en gång.
   Margaretha

   Radera
 2. Jag visste inte heller något om kalejdoskop, så tack för infon!
  Jag får inte din adventskalender, kan jag få det, hur gör jag? (om jag får)
  Kajsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå Kajsa,
   Jag visste inte att du ville ha den - alla som säger till, eller skriver till mig (adress i högerspalten) får den. Fast nu har ju halva tiden gått, men ge mig din adress så skickar jag den.
   Margaretha

   Radera