fredag 16 december 2016

Den mänskliga naturen

förändras inte i första taget. 
To flatter and follow others, without 
being flattered and followed in turn, 
is but a state of half enjoyment.
                                             Jane Austen (1775-1817) 

Att visa upp sig, och bli uppmärksammad står högt i kurs — och det har det nog alltid gjort. Men frågan är hur många följare hon skulle ha haft på sin tid  förmodligen inte jättemånga, kanske mest beroende på att hennes böcker kom ut anonymt. Men i dag skulle det kanske se annorlunda ut.

4 kommentarer:

 1. Fast Elena Ferrante har ju lyckats att få många fans trots att hon är anonym! Det är svårt med den här selfie- och sociala media-kulturen - jag är själv skyldig till den men leker med tanken att stänga av alltihop helt i ett år men ändå skriva/ skriva dagbok/ fota och sånt och se hur ens röst förändras och blir när man inte kan mäta den mot följare, likes, eller dagliga kommentarer. Fast det kunde förstås bli VÄLDIGT inåtvänt - ingen dialog kanske. Hm.
  Hursomhelst, jag är tacksam för att så många av de här författarna - Austen bl.a. - kunde arbeta i relativ tystnad, anonymitet och enskildhet på sina verk, i sina egna världar, och att vi fortfarande har tillgång till dem...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika,
   Anonym i dag, är nog inte detsamma som anonym på Janes tid.
   Dagens självcentrerade norm kan vara lite påfrestande - men man behöver ju inte besöka de värsta ställena - och man behöver ju inte avsäga sig allt, utan plocka de bästa russinen ur kakan. Mina russin är bloggeriet och e-post, när det kommer till de sociala bitarna.
   Men Gutenberg, Runeberg och andra litterära sidor vill jag verkligen inte vara utan - även om de inte genererar någon uppmärksamhet.
   Att sitta med hela Jane Austens, och hennes medsystrars, produktion i knäet och samtidigt ha tillgång till fakta om dem, är fantastiskt!
   Men tyvärr är det ju många av dessa författare som som fallit i glömska, det är ju så snopet när man hittar en intressant bok, och inga som helst fakta finns att få om författaren.
   Margaretha

   Radera
 2. Hon formulerar ungefär det där som diskuterades i olika tidningar i höstas. Jag tror det var Åsa Beckman som drog igång diskussionen med sin artikel om "frågestrejk": http://www.dn.se/nyheter/asa-beckman-kvinnor-nu-ar-det-verkligen-dags-att-borja-fragestrejka/

  SvaraRadera
 3. Karin,
  Tyvärr släpper DN inte in mig eftersom jag inte längre är prenumerant.
  Det är nog en tanke som även i fortsättningen kommer att vara aktuell.
  Margaretha

  SvaraRadera