tisdag 19 april 2016

Anna Mona Emma Rosa

från 2Prinsarnes blomsteralfabet", 
1892, av Ottilia Adelborg

"Att följa vitsippans väg genom den första gurkgröna och strax därpå trägula nedåtböjda knoppens olika stadier och till dess blomman först slår ut: liten och melongröngul under de första timmarna, men sedan svällande och fyllande sig, med stridiga nyanser av strålguld mot vitt, det är vackert och värt sin tid.
Från detaljen kan man sedan, plötsligare än man vet, se ut över en äng av fullblommig vit skönhet, som breder sig vida omkring med vita vikar mellan stammarna. Svalka, vithet och renhet. Den friskt vårgiftiga stjälklukten, den känner vi igen; och blåsten som buktar och bankar i sippmattan."
Ur Intåget av Harry Martinson (Midsommardalen, 1938)

När jag för några dagar sedan upptäckte en hukande och huttrande vitsippa i diket, tänkte jag, som alltid så här års, på visan om kandidaten som mötte de fyra flickorna Anna, Mona, Emma och Rosa, när han en vårdag var ute med sin portör. Jag letar efter visan på nätet, men hittar varken text eller melodi — bara en handfull bloggare som även de tänker på denna visa så här års.
Någon som har texten?

vi`tsippa subst. ~n vitsippor 
ORDLED: vit--sipp-an
• en sippa med en ensam, stor, vit blomma i stjälktoppen ofta förekommande i stora bestånd; typisk för den svenska vårenett skogsområde som lyste av vitsippor
HIST.: sedan 1611

sipp`a subst. ~n sippor 
ORDLED: sipp-an
• (typ av) ört med jordstam, flikiga blad och ensam blomma på långt skaft i stjälktoppen tillhörande den svenska vårens mest älskade blommor {→anemon; ↑ranunkelväxt}: backsippablåsippagulsippavitsippa
HIST.: sedan yngre fornsvensk tid; fornsv. -sippa (i blosippa), urspr. trol. identiskt med säppal'(blomster)krans; krona' (efter blommans likhet med en krona)


5 kommentarer:

  1. Den minns jag! Fast jag minns varken text eller melodi. Brukade inte den där långa blonda killen (Göran?) sjunga den?
    Här har sipporna blommat över, och den visan har jag inte tänkt på sen jag hörde den sist.
    kram från Mette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mette,
      Tror du menar Göran S. - minns bara att han sjöng Olle Adolphson-låtar, men jag undvek honom så mycket jag bara kunde.
      Jag har trevligare minnen av den här visan!
      Margaretha
      på kökstrappen

      Radera
    2. Hej!
      Är född 1838, så jag minns den här låten väl. Kan det mesta av texten och hela melodin, som jag dessvärre inte kan skriva ut på noter. Den kom nog ut redan på 40-talet, så jag sökte också på Olrog,
      men han var troligen oskyldig. Stig Johansson

      Radera
  2. Vitsipporna är i sitt fulla flor i bokskogen nu. Men jag blir litet sur när dagarna inte har nån sol som lockar dem att vända upp hela ansiktet. I går var det strålande och då kunde man stornjuta, idag sov de flesta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olgakatt,
      Mina sippor misstror solen - i dag när solen lyser, men det blåser kallt, har inte en endaste sippa vågat knäppa upp kappan, jag anar dem bara som pyttesmå vita prickar i mossmattan.
      Må solen lysa på dig och dina sippor!
      Margaretha

      Radera