måndag 11 april 2016

En hylla räcker inte

sedan yngre fornsvensk tid; fornsv. hylla; jfr isl. hilla med samma bet., no. hilla 'avsats', lågty. hilde'(hö)skulle; foderhäck'; urspr. 'ngt som höjer sig'

"Naturally you're out of
BOOK SPACE.
Everyone is always out of
BOOK SPACE.
If you're not out of
BOOK SPACE,
You're probably not worth knowing."

                                Roger of Martin

 Nu när trädgårdssäsongen närmar sig, behöver jag skottkärran utomhus — så när kompisen frågade om jag ville läsa hennes "Homes and Garden" kastade jag mig över den, och hoppades få några bokhylletips. Jag har nämligen upptäckt att jag har ett hörn, där jag skulle kunna klämma in en bokhylla — men jag insåg snabbt att det inte var rätt plats att låta sig bokinspireras. Visst fanns det några bokyllor, i magasinet, men det kändes mer som de råkat kommat med på bilden — utom i ett fall då det förmodligen var med för att vi skulle få veta att invånarna hade råd med hyllan. Hur många böcker kan man inte få för en hylla som kostar 3500 pund — fast var man ska förvara de böckerna, är förstås en anna fråga.
Och en tredje fråga inställer sig, sedan jag bläddrat igenom tidskriften, vem dammar alla prylar som folk klämmer in i sina bokhyllor, för lika ont som det är om böcker, lika gott är det om ting, i hyllorna. I den mån det finns böcker, är de antingen organiserade efter storlek eller färg — hur 17 kan man då hitta vad man letar efter? — eller också ligger de staplade, företrädesvis på understa hyllan. Så först ska man ner på knä på golvet, sedan ska man kräla runt tills man hittar rätt bok, lyfta av 7 kg böcker som ligger överst i stapeln. Därefter har man ett par val, ligga kvar på golvet och läsa, eller försöka ta sig upp från golvet, för att göra om proceduren i omvänd ordning, när man läst färdigt.
 Jag begav mig ut på nätet, i hopp om att hitta några praktiska hyllor. Drottning Alexandras (1844-1925) hylla är visserligen en hörnhylla, men den faller inte mig i smaken, och det gör inte  "Sheraton sister inlaid double secretaire and bookcase cabinet, 1911-1912," heller. 

 Men vad sägs om en sjuvåningsbokylla? Eller en snurrhylla? Den skulle vara praktisk att ha bredvid läsfåtöljen, men inte istället för hörnhyllan. Jag känner faktiskt en kille som gör, jättefina sådan hyllor, men förstklassigt hantverk kostar... 
Förresten var det väl en sådan som hade en avgörande roll i den sista boken om Poirot?
Det ser ut som om jag får fortsätta att kliva över högar av böcker, allt under det jag hyllar alla människor som kan, vill och orkar ge oss god litteratur!
sedan yngre fornsvensk tid; fornsv. hylla; bildn. till huld
illustration från Matilda 
(en läsvärd bok av Roald Dahl)
av Quentin Blake

Affect not as some do that bookish 
ambition to be stored with books and 
have well-furnished libraries, yet keep 
their heads empty of knowledge; to desire 
to have many books, and never use them, 
is like a child that will have a candle 
burning by him all the while he is sleeping.
                                                                  Henry Peacham
                                                                      c. 1576-c.1643

5 kommentarer:

 1. Tack, då är man "worth knowing", alltid något.
  Men en sjuvånings snurrhylla skulle jag gärna vilja ha! Kände du nån som tillverkar sådana?

  SvaraRadera
  Svar
  1. olgakatt,
   Så vitt jag vet gör han inte runda hyllor, även om jag kan tänka mig att han skulle kunna ta emot en specialbeställning. De jag såg var som den undre bokullan, fast högre.
   Fast det var länge sedan jag hade någon kontakt med honom - kanske har han pensionerat sig. Skrik till om du vill veta mer.
   Margaretha

   Radera
  2. som synes vet min dator inte vad en bokhylla är - kanske är han analfabet, jag börjar misstänka det..

   Radera
 2. Haha, bokulla, kanske någon från Dalarna? Bokyllor får man aldrig för många av - just nu finns det inte en chans att jag kan klämma in fler i huset. Damma grejorna som finns i "bokhyllan" i vardagsrummet gör jag bara två gånger om året. Då syns det i alla fall skillnad. Jag är där bara och spelar på flygeln...
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,
   Det som är lite förbryllande är att datorn gör om befintliga ord, till mycket originella bokstavskombinationer.
   Det är problematiskt när väggarna är slut, att ha bokhyllor stående mitt på golvet, är väl inte så kul - även om jag i princip har plats för det.
   Margaretha

   Radera