måndag 4 april 2016

Grattis Bettina!

 Bettina von Arnim
4 april 1785 - 20 januari 1859

En mångsidig kvinna som inte lät sig placeras i ett fack.
Mest känd är hon kanske för sin bok "Goethes Briefwechsel mit einem Kinde", En brevväxling mellan henne och Goethe. Rätt snart framkom det att att stora delar av Goethes brev, inte var Goethes brev, utan Bettinas fria fantasier — liksom hon i sin bok om väninnan och författaren Karoline von Günderrode inte höll sig strikt till sanningen — något som hon fick mycket kritik för. Senare tiders författare har inte varat lika fördömande, många betraktar hennes skrivande som innovativ skönlitteratur. 
Bettina som var bra mycket yngre än Goethe (37 år), svärmade för honom, och lyckades bli god vän med den store poetens mor, och på så sätt bli bekant med honom, och påbörja en korrespondens, trots att Goethe själv inte var trakterad av hennes ohöljda kärleksförklaringar. Bekantskapen, och därmed korrespondensen, slutade när Goethes fru och Bettina haft ett offentligt gräl. Förmodligen uppmanade fru Goethe henne att hålla fingrarna borta från sin man.
 Bettina inte uppförde sig som en familjeflicka skulle, på den tiden. Det fanns dagar hon inte talade alls, andra dagar som hon bara talade i gåtor — eller satt på taket. Inspirerad av Goethes Mignon, klädde, och uppförde, hon sig som denna litterära figur. Hennes äldre bror, Clemens Brentano, försökte hålla igen henne, samtidigt som han uppmuntrade hennes litterära ambitioner. Till honom skrev hon i tonåren, i ett brev: "Det är ingen idé att säga åt mig att vara lugn; för mig innebär det att sitta med händerna i knäet, se fram emot buljongen som kommer att serveras till kvällsmaten... Min själ är en passionerad dansös; hon dansar till musik som bara jag kan höra... Vem än världen föreskriver ska bestämma över min själ, kommer jag att vägra lydnad."
Hon tycks ha förtrollat många män, Beethoven, Schumann och Brahms dedicerade alla sånger till henne, och bröderna Grimm tillägnade henne en upplaga av sina sagor.
1811 gifte hon sig med broderns gode vän skalden Achim von Arnim, ett äktenskap som varade till Achims död 1831.
Jaktscen, silhuettklipp av Bettina

Bettina var en talangfull kvinna som förutom författandet, sjöng och komponerade hon, ägnade sig åt socialt arbete och kvinnosaksfrågor, och hon är upphovskvinnan till ett goethemonument i marmor.
Kanske hade Walt Whitman rätt när han, om henne, sade: her greatest creation was herself.

Hennes sentida namne, den brittiska författarinnan Elizabeth von Arnim var hennes svärdotter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar