måndag 14 mars 2016

Bygga hus med Gutenberg

 För mig som gillar både gamla kataloger och hus, blir det fest när Gutenberg levererar en huskatalog. "Bennett's Small House Catalog" från 1920 är en guldgruva för alla husnördar. Katalogen erbjuder ritningar, och virke till över femtio olika hus — och inte bara själva huset utan diverse tillbehör, som skåp och tvätthoar, sådant som husköparen annars ofta fick köpa till från annat håll.


 Många, för att inte säga de flesta av husen, känns bekanta, precis som i Sverige så finns det en handfull hus som man varierar, och första gången jag besöker någon, så är ofta det första jag lägger märke till vems hus det liknar, om det är en spegelvänd variant av andra vänners hus.
När jag tittade på dessa ritningar kom jag att tänka på samtalet, som funnits på några bloggar, om huruvida amerikanska hus har en tambur, eller om man kliver rakt in i vardagsrummet. Den här katalogen stärkte mig i min uppfattning att det lika ofta finns en tambur, som att det inte gör det.
 


 Det här är alltså småhus, som de såg ut för nästan hundra år sedan, jag tror inte att något av dem har mer än ett badrum  att jämföra med dagens badrumsfrosseri. 

I början av katalogen finns till och med en ordersedel, för hugade spekulanter  tyvärr verkar det inte som om firman finns kvar, det finns andra med liknande namn, på andra orter, men just det här företaget kan vi nog bara drömma om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar