söndag 6 mars 2016

För en målmedveten målgrupp?

eller rättare sagt, finns det en sådan — eller är det ett kommersiellt påfund?
Eftersom jag inte ägt, och använt, målarböcker, sedan jag var si så där fem år, kan jag inte yttra mig om nyttan-glädjen-tristessen med målarböcker avsedda för vuxna. Men det är intressant att läsa de diametralt olika uppfattningar som finns om denna modefluga.
Somliga påstår att det är ännu ett bevis på att dagens vuxna, vägrar att inse att de är vuxna, medan andra anser att det är avkopplande och stimulerar kreativiteten. 
Eftersom jag minns hur trista jag tyckte barndomens målarböcker var, har jag lite svårt att förstå nöjet, jo en sort tyckte jag var kul — en liten stund — och det var de där som man bara använde en våt pensel till. Det var överraskningen som var så kul, att jag aldrig visste i förväg vilken färg något skulle få. 
Däremot tyckte jag att det var kul att färglägga svart-vita illustrationer i mina böcker, i alla fall kortare stunder, ibland.  
Så det är vad jag rekommenderar, när färgläggarandan faller på, för jag har just upptäckt att de där målarböckerna för vuxna, som får vinstdrivande företag att gnugga händerna, är inte direkt billiga. Förresten  vimlar ju nätet av bilder, som man kan skriva ut och färglägga, om man inte har modet att ta ett papper — vilket som helst, papperspåse, omslagspapper eller skrivpapper — leta upp en ask kritor och utan tanke på att åstadkomma något "fint" börja  telefonklottra.

10 kommentarer:

 1. Jag förstår inte heller lyckan i att färglägga bilder som någon annan har gjort. Har heller aldrig gillat målarböcker ens som liten. Ingen av mina små barnbarn målar heller i målarböcker - är det något de färglägger så är det på sina små paddor. som du skriver finns det ju massor av sådana bilder att färglägga t.ex.på Pinterest. Förstår inte hur någon vuxen kan lägga över 100 kr på en sådan bok!
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,
   Jag hör till dem som snarare tror att man minskar kreativiteten, både hos barn och vuxna, än ökar den, genom att använda målarböcker.
   När det gäller vuxna är det naturligtvis resandens ensak - men jag kan inte för mitt liv, förstå vitsen med det.
   Margaretha

   Radera
 2. Jag har förstått att det är många av mina bekanta och vänner, kvinnliga, som har fått målarböcker som presenter och som gärna kopplar av med att färglägga och vad de säger koppla av, glömma all stress.

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Ja, jag har läst att det finns de som säger att det är en bra avkoppling.
   Själv skulle jag bli enormt stressad av att den sortens fylleriövningar.
   g'natt
   Margaretha

   Radera
 3. jag har testat, men blev nervös efter 5 minuter. fick en bok av min sil som är helt såld på det. Skulle aldrig ha gett mina barn målarböcker, och de har inte gett sina barn det heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debbie,
   Kan tänka mig att jag skulle reagera som du.
   Vi är nog rätt många som inte ger barn målarböcker och tuschpennor.
   Margaretha

   Radera
 4. Jag körde en lite speciell variant med barnbarnen: "Du ritar, jag målar. Sen byter vi så att jag ritar och du målar." Det var rätt kul. Och i alla fall ett sätt att komma igång både med målandet och ritandet. Sådana där så kallade Mandalas, som vuxenmålarböckerna oftast består av, kan man ju lätt göra själv. Det gör jag när jag emellanåt hamnar på tråkiga möten eller andra sammanhang då jag måste hålla mig i skinnet. Funkar alltid!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Låter som en rolig metod att få dem att rita & måla - förutsatt att man ritar först och målar sedan.
   Det är ju inte svårt att stimulera barn att måla, men man måste börja i tid. Träffade på en unge i första klass som blev paralyserad av ett stort oanvänt papper - han hade aldrig ritat eller målat i hela sitt liv!
   Att hålla sig i skinnet, kan vara svårt även om man kan teckna i smyg.
   Margaretha

   Radera
 5. Målarböcker för vuxna har jag inte sett, bara hört talas om. Inget jag kommer att titta efter heller. Däremot har jag målat litet i olja, kul, men det var länge sedan nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mia,
   Jag har bara sett dem på nätet och i kataloger, och kommer inte att hålla utkik efter dem i framtiden.
   Däremot tycker jag att det är kul att rita och måla fritt.
   Margaretha

   Radera