torsdag 13 november 2014

Ett dagligt gisselOch då talar jag om matlagning. Min fantasi arbetar på övertid, då det gäller att komma på ursäkter för att inte laga mat — men någon matfantasi är lögn att uppbåda. Det finns många skäl till denna min aversion — ett av dem, är att det ta'r tid från annat som är roligare. Snabbmat är alltså min melodi. Alla som rör sig på nätet har säkerligen stött på recept på hur man bakar kakor i en mugg i mikron. Det tycks vara omåttligt populärt, för ögonblicket, men har ni sett alla recept på hur man lagar riktig mat, på samma sätt?
"250 best meals in a mug — Delicious Homemade Microwave Meals in Minutes" av Camilla V. Saulsbury, heter en av de kokböcker som underlättar livet för oss som, inte tröttnat på livet, men väl på matlagning. Nu tror jag inte att det här är en bok för de som är roade av mat, recepten leder inte till några kulinariska storverk, och bilderna ser mycket mer aptitretande ut än de rätter jag har rört ihop — men det ger dig näring för dagen.

18 kommentarer:

 1. Jag/vi gör det bekvämt för oss och lagar en stor kastrull med soppa och en annan med gryta av något slag. Sedan varvar vi de två olika alternativen med lite sallad under veckan som går. För det är för mig som för dig, jag har också så mycket intressant som jag vill göra än att stå vid grytorna varje dag om jag slipper.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Jag är en varm anhängare av rester - men man måste ju laga till den där bamseportionen, om det ska bli några rester!
   Margaretha

   Radera
 2. Storkok är min melodi, liksom Karins ovan. Sen blir det same, same, but different med litet olika salladstillbehör eller krydda. När det bara återstår slattar kan det bli en riktigt originell, men ibland även god, soppa! Mikron är kanonbra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Mikron är verkligen utomförträfflig - och frysen. utan frys, skulle mina rester hinna vandra ut i livet på egen hand, innan jag hann förtära dem.
   rest-aurang
   Margaretha

   Radera
 3. Mikron finns inte hos mig. Tror faktiskt inte alls att den är bra för maten och hur den påverkar "molekylerna". Hade en egen upplevelse av hur den påverkade min kropp för många år sedan.
  Vet ju att jag är en mycket underlig person som tycker så men jag värmer i kastrull på spisen eller i ugnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne-Marie,
   Naturligtvis klarar man sig utmärkt utan mikro - liksom man jan klara sig utan det mesta, man har!
   Jag har vänner som inte kan tänka sig att ha en mikro i huset, men de har mobilen klistrat vid örat, stor del av dagen,,,
   Margaretha

   Radera
 4. Jag gör också dubbelt av det mesta och fryser in. Men jag är less på att ha varm mat två ggr per dag, så till lunch blir det en omelett eller yoghurt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggblad,
   Nej, två varma måltider om dagen, är mer än jag klarar av. Att hitta på en måltid, är illa nog.
   jag får nog städsla en kokerska.
   Margaretha

   Radera
 5. Litet lunchtips: Jag läste en gång om vad kockarna på en sådan där känd restaurang (mat med omsorg och på prima råvaror) brukade äta till lunch, innan de satte igång att laga mat till middagsgästerna. De åt äppelkompott med mjölk, varje dag! äppelbitar som fått koka al dente bara och en skvätt mjölk. Ungefär samma lunch som mina föräldrar ofta åt, för övrigt, gärna med sönderbrutet hårt bröd i tallriken också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Ja, det är ju en god variant - särskilt om man har egna äpplen - men inte varje dag!
   Margaretha

   Radera
 6. Jag förstår dig! Men jag har det så bra att maken gillar att laga mat, och han lagar god mat.
  Se bara till att du får i dig vad du behöver! Ordination!
  Kram från
  Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppfattat.
   Gör mitt bästa!
   M

   Radera
 7. Det låter som en perfekt kokbok för mig, haha!
  Är den svår att förstå, jag är inte så jätteslängd på english?
  Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anja,
   Måtten är ju annorlunda, men det finns många bra omvandlingstabeller på nätet. Till en av dem finns en länk i min högerspalt.
   Det som möjligtvis kan vara knepigt är att amerikanare är pigga på att använda halvfabrikat, och då är det bra att veta vad man kan ersätta dem med.
   men med hjälp av nätet, kan du få både översättningar och ta reda på vad somliga halvfabrikat innehåller - eller också kan du mejla mig.
   Margaretha

   Radera
 8. Äntligen flera likasinnade som inte uppskattar böket med matlagning.
  Kunde jag föda upp en familj på te, smörgås och filmjölk så skulle jag.
  När maken är hemma gillar han matlagning, men köket måste vara rent.
  Nemas problemas, jag städar hellre både kök och badrum, hellre än matlagning.
  Allra helst sitter jag med en god bok, en rolig stickning eller går på en lång hundpromenad.

  Jag har tänkt mycket på det här och för min alldeles egan del har jag kommit fram till att det förmodligen beror på att jag inte tycker mat är viktigt. Det är gott när man är hungrig, men det är inte nödvändigt med så där rasande god mat vareviga dag.
  Konstigt nog är jag ganska bestämd i vad jag vill äta eller inte. Rotsaker är inte gott, punkt slut, inte heller majonäs. Då blir det hellre fil, som sagt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till bastmattan Malin,
   Det låter som om vi har samma inställning till mat.
   Det finns inget som tråkar ut mig som när folk envisas med att berätta om vilken fantastisk restaurang de varit på - i synnerhet om de fördjupar sig i den femrätters, eller sjuttiofemrätters, och detaljerat beskriver varje tugga. Då är det bättre när folk bloggar om sina matupplevelser - det kan man hoppa över, utan att såra dem.
   Jag blir lätt provocerad av allt prat om hur viktig måltiden är, gemenskap och bryta bröd och allt det där. OK, att bryta bröd är väl bra, men det behövs ju bara en limpa till det - vill man ha ännu mer gemenskap kan man väl sätta fram en skål med äpplen. Det är ju inte käket som ger gemenskap, utan människorna.
   Margaretha
   som gillar
   rotsaker

   Radera
 9. Låter inte gott. Inspirationstips: Mannerström - Husmanskonst. Nilson, Siv & Key - Franska kort och Fransyska visiter. Vår kokbok.
  Och om fantasin tryter finns det alltid isterband med stuvad potatis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjo,
   Gnager nog hellre på en rå morot.
   Margaretha

   Radera