onsdag 8 oktober 2014

Ett smörigt inlägg


För några år sedan frågade jag om någon kände till flickboken, där huvudpersonen skulpterade kor i smör. Ett par av er visste vilken bok jag menade, men kom varken ihåg författaren eller titeln. Men jag undrar om jag inte fick veta det en annan gång — men det inlägget hittar jag naturligtvis inte nu.
Istället visar jag en smörko, som en väninna såg när hon besökte en marknad i somras. Hela skulpturen tog 76 timmar att utföra, och står här i ett kylskåp med glasväggar.
 
När jag ändå ägnar mig åt smör, bifogar jag några smörfakta som jag hittat på nätet — utan att kunna gå i god för sanningshalten. Som framgår av artikeln, ska smöret komma från glada kor som fått idissla sitt gräs i lugn och ro. Har man inte egna kor, eller bor granne med några, så vet jag inte hur man kan få tag på detta hälsosamma smör.
 
Brimming with vitamins. Grass-fed butter is loaded with the fat-soluble vitamins A, E, and K2. Vitamin K2 is fairly rare in our diets, and too low of an intake has been associated with cardiovascular disease,  cancer, and osteoporosis. Grass-fed butter is also an excellent source of butyrate, which, in supplementation, has been shown to prevent weight gain on unhealthy diets by increasing energy output and improve mitochondrial function.
Provides anti-inflammatory healthy fats. Yes, saturated fats can be good for you. Avoiding them like the plague does more harm than good. In fact, there is no link between heart disease and saturated fats in modern studies. The fats in butter are short- and medium-chain triglycerides, which are well-metabolized by the body and also improve fat burning potential. The saturated fats in butter additionally have been shown to benefits cholesterol levels by boosting your good cholesterol (HDL) while lowering the bad (LDL).
Supports weight loss. This is, in part, due to the presence of conjugated linoleic acid (CLA), and grass-fed butter is loaded with it. This fatty acid has been shown to lower body fat percentage in humans and may have anti-cancer properties. The fats in butter also keep you satisfied longer, meaning you’re less likely to seek out unhealthy snacks.
Associated with a lower risk of obesity. Yes, that’s right. A study from 2012 study determined that consuming high/full-fat dairy does not increase the risk of metabolic disease and was associated with a smaller risk of obesity. Grass-fed butter may even work to reduce obesity risk.
Enhances mental clarity. Consuming healthy fats in the morning could be exactly what your body needs to get through the day. For many people, a bowl of oatmeal just doesn’t cut it, and they easily get hungry within the next hour or two. Grass-fed butter can help to fuel your brain and stabilize your blood sugar so that you can function better for longer. It also dulls caffeine spikes, meaning no crash hours later.
In order to reap any benefits from your butter consumption, however, the butter must be grass-fed. Cows are meant to eat grass, and don’t digest others foods properly. Milk from grass-fed cows is much more nutritionally beneficial than traditional milk, and much richer in both color and flavor.
Adding golden tabs of butter to your meals (everything in moderation) is great for prolonged energy. It is much healthier than margarine, and can keep you satisfied far longer than a bowl of cold cereal.  Try a little grass-fed butter with your scrambled eggs, or even give Bulletproof® coffee a try — the creamiest, and perhaps most nutritious, latte you’ve ever had…
smör subst. ~et 
ORDLED: smör-et
• gult matfett tillverkat genom bearbetning av grädde eller mjölkfett
vanl. ansett som det mest välsmakande matfettet {→margarin}smörask;smörknivsmörkrämaromsmörbordssmörmejerismör;persiljesmörkärna ~en bit bröd utan ~det smälta ~et rörs ned i blandningen
BET.NYANS: utvidgat om smörliknande födoämnekakaosmörkräftsmör;messmör
IDIOM: (gå åt) som ~ i solsken (gå åt) mycket snabbt; (inte) för allt ~ i Småland (inte) för hur mycket (pengar) som helst; komma (sig)upp i ~et få det mycket bra ekon. el. på annat sätt; se ut som om man sålt ~et och tappat pengarna se ledsen och bekymrad utHIST.: sedan äldre fornsvensk tid; fornsv. smör; gemens. germ. ord; jfr ty. Schmer'fett', eng. smear '(att) smörja'; jfr 2smörja

8 kommentarer:

  1. Jag gillar kor i alla former men en smörko har jag aldrig sett i verkligheten. Tack för den bilden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Viola,
      Det måste vara roligt att skulptera i smör - som lera, mer förlåtande än sten.
      Margaretha

      Radera
  2. Här har du länken: http://musikanta.blogspot.se/2012/10/678-lump-lisa.html
    Ha det gott!
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingrid,
      Tack för länken!
      Funderar över vem som illustrerat boken - ser lite ut som det kunde vara Kerstin Frykstrand.
      Margaretha

      Radera
  3. Enhances mental clarity! Kanske borde skippa Bregott och gå över till rent smör...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Absolut (som det heter nu för tiden)! Men du får nog lov att skaffa dig en egen ko - finns det en gräsplätt i din del av sta'n där den kan beta?
      Margaretha

      Radera
  4. Om man hittar ekologiskt smör i butiken är det nog det närmaste man kommer.
    Och DÄR var boken som också jag mindes! Tack, Musikanta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olgakatt,
      Ekologiskt smör har jag aldrig sett i vår by - men gräs har jag ju, en ko är kanske ett bra alternativ till att klippa gräs.
      Margaretha

      Radera