torsdag 23 oktober 2014

Att veta vad man tycker

tyck`a verb tyckte tyckt, pres. tycker 
ORDLED: tyck-er SUBST.: tyckande
1 ha åsikten eller inställningen som framgår av el. efterfrågas i sammanhanget; ofta mer känslomässigt än rationellt grundad {→ansemena 1}: han tyckte att hon var vackerhon tyckte att det var urtråkigt på festenjag tycker att vi ska gå hemhan tyckte det var kallt, men det tyckte inte honvad tyckte du om filmen?
BET.NYANSER: a) i mer el. mindre absolut anv. vard.folk tycker så mycket nu för tiden~ till (plötsligt) framföra sin åsikt b) i vissa artighetsfraser äv. med bibetydelse av att önska e.d.om ni så tycker kan vi ta rast nu
IDIOM: ~ illa vara ta illa upp; ~ synd om (ngn) ha medlidande med (ngn); vad tycks? vad tycker du/ni?KONSTR.: ~ ngt el. (att+)SATS, ~ ngt el. ADVL om ngn el. ngt, ~ till
HIST.: sedan yngre fornsvensk tid; fornsv. þykkia; gemens. germ. ord, besl. med tänka


En väninna frågade vad jag tycker om att åldras. Det fick mig att fundera över om frågan är oviktig, eller om jag är är en ryggradslös typ, utan någon bestämd uppfattning om något. För allt jag kom på att svara var: "det är väl OK". 
Jag är fullt upptagen med att, efter bästa förmåga, åldras, att dessutom tycka något om det, är att begära för mycket av mig. 
Känslan av att man ska tycka något förstärktes, när jag lite senare läste en intervju med författaren Marion Chesney. Jag blir alltid stum av beundran när folk vet vad de har för favoritfärg, älsklingsmat eller bästa minne.
De här frågorna fick hon:


What is your morning routine?

Where do you write?

A lot of people count your books among their favourites but what is your favourite book?

And your favourite film?

You like to travel around. What's your favourite place?

And what is your favourite meal?

What is your worst habit?

A phrase you use far too often?

What is the best gift you've ever received?

Your best friend?

Can you think of an object you'll never throwaway?

What do you collect?

What was your last purchase?

And finally, in a nutshell, can you tell us your philosophy?
  

Vill du läsa svaren får du kika på hennes hemsida. Undrar om de arma intervjuobjekten får frågorna skriftligt, så att de i lugn och ro kan knåpa ihop svar som låter bra? Jag kan inte svara på den här sortens frågor — kan du?
Att tycka är måhända att tänka, men leder tankar nödvändigtvis till tyckande?

Men ett är säkert, jag har fler förslag än åsikter.

4 kommentarer:

 1. Jag är precis som du - har inte alls en massa åsikter om allt möjligt.
  Ibland önskar jag att jag hade fler åsikter men samtidigt är det rätt befriande att inte tycka det ena och det andra om allt mellan himmel och jord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne-Marie,
   Kanske har tyckandet blivit ett självändamål - vilket beskäftigt tyckande som helst, är finare än eftertanke. Då tänker jag i första hand på de stora frågorna i samhällsdebatten, som sällan är enbart svara eller vita.
   När det kommer till min favoritmat, tycker jag nog att det är så oväsentligt att jag aldrig gett mig tid att grunna över det.
   Margaretha

   Radera
 2. Tyckmycken! Det ordet dök upp ur någon bortglömd vrå när jag läste ditt inlägg. Det var något som användes (sparsamt) i min barndom och såvitt jag förstår var det inget smickrande omdöme om en person att han eller hon var tyckmycken. Man skulle nog inte tycka så mycket på den tiden.

  Själv är jag lite irriterad på uttrycker "tycka till". Att tycka är lösligt nog och ofta föga faktaunderbyggt, men att bli ombedd att tycka till känns som en förolämpning. Ungefär såhär: Vi inser att du inte vet något om detta och troligen inte heller har möjligheter att sätta dig in i denna komplicerade fråga, men du kan ju alltid tycka till (och sedan slänger vi ditt svar i papperskorgen).

  För övrigt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Nej, tyckmycken ska man akta sig för att vara. Jag tänkte också på det ordet, när jag skrev inlägget - ett ord som vi använde rätt flitigt i vår familj.
   Det är lite, som att bli bjuden med armbågen, om man ombeds tycka till. Används det fortfarande flitigt? För mig känns det som den sortens luddiga uttryck som lätt blir modeutttyck - och som tyvärr är svårutrotade.
   Margaretha

   Radera