onsdag 29 oktober 2014

Modemat

nu hoppas jag att det här klippet vill 
ha godheten att ligga kvar här

I min barndom gjorde vi understundom ischoklad — men inte för ofta ity kokosfett sades inte vara hälsosamt.
Nu är det vad man ska använda! Jag valsar runt på nätet, i hopp om att reda ut begreppen. Någon riktig rätsida på det hela får jag inte, annat än att man vet bättre nu — man kan mer om de olika sorters fett. Jag lär mig alltså att det är utmärkt att steka i kokosolja, man går ner i vikt, blir vacker, ung och slipper alzheimers. Det tycks de flesta vara eniga om, däremot finns det olika uppfattningar om, huruvida alla sorters kokosfett är nyttigt — somliga anser inte att den sorten vi använde — unilevers i silverpapper — är nyttigt, medan andra tycker att även den är OK. 


Samma dag som jag läst om hur fantastiskt nyttigt det är med kokosolja, ser jag till min förvåning att min matbutik saluför denna moderna hälsoprodukt. Eftersom jag om några dagar ska få besök att ett par gottegrisar, och nyss nämnda artikel, tillhandahöll ett recept på chokladgodis, inhandlar jag en burk.
Om det berodde på mig, receptet eller oljan, vill jag låta vara osagt — men gott var det inte. Förstörd choklad. Kanske skulle det ha varit godare om jag haft den sortens olja som inte smakar kokos, men så långt sträckte sig inte min butik, att den tillhandahöll mer än en sort.
Så där har oljan stått i flera månader i skafferiet, och retat mig, varje gång jag öppnade dörren — ända tills jag kom på att jag kunde använda den som ansiktskräm. Det känns bra, oljan absorberas snabbt, händerna blir fina, och det kladdar inte. Men än har jag varken blivit yngre eller vackrare — kanske för att Åskar, när han kommer åt, gärna avlägsnar så mycket han kan.   

10 kommentarer:

 1. Haha du lenhudade! Bra att du inte använder kakao i ansiktskrämen - men vem vet den kanske har ännu en god effekt på huden... Jag har hört av yngre förmågor att matolja är bra att ta bort smink med. Något jag inte gör då jag inte heller för på smink :-)

  Vi åt alltid mammas ischoklad till julen - gjord på silverpappersfettet. Gottegott enligt mej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Viola,
   Har för mig att jag läst (kanske rent av även bloggat om) att man smörjer in folk i choklad på tjusiga skönhetssalonger. Jag föredra'r nog invärtes smörjning när det kommer till choklad.
   Margaretha

   Radera
 2. Jag har, liksom du, förstått att den silverpapprade är skadlig för hälsan. Härdat och misshandlat fett. Först i år har jag lärt mig om den hälsosamma kokosoljan, och tänk - jag blev förälskad vid första smakprovet! Jag tar en tsk av den då och då och suger på den tills den smälter, det är ju som godis! Jag har också prövat att steka squash i den, och då pressar jag vitlök i oljan. Blir kanongott.
  Men... jag tror inte att det går att göra ischoklad på den här sorten, den är ju nästan flytande dessutom.
  Jag har provat några sorter, men fastnat för Kung Markattas, som är 20:- billigare på Willys än på hälsokosten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bkoggblad,
   Även min burk kommer från Kung Markatta.
   Men jag vill att choklad ska smaka choklad och inte ha en påträngande kokossmak.
   Receptet jag använde var avsett för kokosolja och inte särskilt ischokladaktigt. Inga chokladbitar att hålla i handen!
   Margaretha

   Radera
 3. Det enda jag använder kokosflott till är att baka struvor i. Godis med sånt i, som ischoklad, ger mig kväljningar. Men tycker man något är gott får man passa på att frossa medan det är nyttigt......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Minns inte när jag nyttjade kokosflott senast - måste ha varit när jag gjorde degnötter åt en god vän, som inte kan få nog av slika sliskigheter.
   Jag hänger mig nog hellre åt frosseri av matvaror vars hälsosamma effekt är utom allt tvivel - om något sådant födoämne finns.
   Margaretha
   som inte behöver
   ta ställning för,
   eller mot, mjölk
   - eftersom mitt
   mjölkintag är
   försumbart

   Radera
 4. Å, ischoklad som är så gott!! Jag visste inte att kokosfett inte var nyttigt på den tiden.
  sköt om dig! kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pia,
   Vilken tur att du inte visste det - då kunde du njuta i fulla drag av farligheterna!
   Sköt om dig själv!
   Margaretha

   Radera
 5. Jag bestämde mig redan som barn för att aldrig dricka mjölk när jag fick bestämma själv. Och det har jag hållit... Det var en ren pina när vi tvingades dricka 2 dl mjölk i skolan varje dag. Första åren i rostfria muggar (barndomens avskavda emaljerade förekom bara en vecka på kollo - jag hatade både dem och kolloveckan) och sedan i tetraförpackningar. Blä.

  SvaraRadera
 6. Bloggblad,
  Som barn drack jag mjölk, men slutade i tonåren, nu kan jag inte förstå hur jag kunde kolka i mig drycken.
  Vi hade ingen bespisning i vår skola - vi fick oslofrukost, med mjölken i små tetror med sugrör. Men från gästspel i andra skolor minns jag de de stora muggarna av plast (tror jag), somliga vita andra blå - måste ha gått mer än 2 dl i dem.
  Margaretha
  som hade en
  kantstött
  emaljmugg
  (vit med blå kant)
  som tandborstmugg
  som barn

  SvaraRadera