söndag 23 december 2012

Det kommer fler jular

Om du av ren slöhet, tidsbrist eller i avvaktan på om jorden skulle bestå, inte fixat alla årets klappar, så har jag tips för kommande år. Eller rättare sagt, Johannes har goda råd. 
Riktigt roligt blir det om du kan göra leksakerna tillsammans med den tilltänkta mottagaren av klappen.
I bokens förord står det att en del av leksakerna är av särskilt intresse för gossar — men att de säkerligen roar de flickor som är intresserade av vad pojkarna gör. 
Flickor som klättrar i träd och leker med bilar har (nästan) alltid varit OK — men aldrig en pojke som drar en dockvagn. 



En vagn borde väl passa både för pojkar och flickor. Nu är väl varken cigarrlådor eller trådrullar av trä, så vanligt förekommande längre  här gäller det att använda fantasin och hitta nya material. 
Skulle ovanstående vagn inte tilltala husets moderliga dotter, så finns möjligheten att tillverka en dockvagn istället.
 Eller varför inte bygga ett dockskåp  något som jag har en känsla av intresserar vuxna i minst lika stor utsträckning som barnen. I boken föreslås att bröderna ska hjälpa sina systrar med bygget.

 Det finns till och med beskrivning på hur man installerar hiss i huset  och naturligtvis hur man gör möbler och inreder sitt nya drömhem.



Vill man hellre bygga ett stall eller ett flerfamiljshus, så finns beskrivningar på sådana.
Kanske borde alla familjer ha en brevlåda i huset, för att nästa generation ska förstå hur det gick till innan vi alla skaffade en dator och började mejla till varandra.
Allt detta, och mycket mer, hittar du i "Home-made Toys for Girls and Boys",  en bok från 1915 av A. Neely Hall.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar