söndag 29 april 2012

Språkliga nyanser

mänskliga relationer och folkvett
 Curiosity , 1892
Eugen von Blaas

För lite sedan kom vi att diskutera skillnaden mellan nyfiken och vetgirig. Jag tycker att skillnaden är enorm, inte alla höll med mig. 

ny`fiken adj. nyfiket nyfikna 
ORDLED: ny--fik-en
• angelägen om att få veta hur saker och ting förhåller sig {vetgirig}: ett nyfiket barn; ~ och frågvis; ~ på livet; de var mycket nyfikna på hennes nye pojkvän
BET.NYANSER: a) ibl. nedsätt. alltför intresserad av ngt som inte angår ngn utomstående: tusentals nyfikna blockerar tillfartsvägarna; grannen var ~ och skvalleraktig b) om handling o.d.: en ~ blick
KONSTR.: ~ (på ngn el. ngt)
HIST.: sedan ca 1635; till ny och fiken

förve´ten adj. förvetet förvetna 
ORDLED: för-vet-en
• (oförsynt) nyfiken mindre brukl.
HIST.: sedan yngre fornsvensk tid; fornsv. forvitin, eg. 'ivrig att få veta ngt i förväg', till forvit 'nyfikenhet'

För mig har både nyfiken och förveten en dålig klang — jag ser det som att lägga näsan i blöt, att snoka. Vetgirig däremot sätter jag i samband med förkovran, att lära sig något nytt (dock icke om sina grannar).

ve`tgirig adj. ~t 
ORDLED: vet--gir-ig
• som vill veta påfallande mycket om allt möjligt, av såväl större som mindre vikt {nyfiken}: ett ~t barn; ~a studenter
BET.NYANS: om handling e.d.: hon tittade sig omkring med lugna men ~a ögon; ~ uppmärksamhet
HIST.: sedan 1672

Helt naturligt gled samtalet över på yttringarna av dessa tre ord — hur mycket ska man lägga sig i, vad kan man fråga om, och framförallt hur mycket behöver man veta om sin nästa.
Personligen vill jag ju veta att mina vänner har det bra, men jag anser inte att jag har någon rätt att fråga ut dem. Om jag efter bästa förmåga visar min omtanke, och mitt intresse för deras välbefinnande, så litar jag på att de talar om så mycket de vill tala om, om sitt liv. 
Är det enbart positivt att vara vetgirig? Havamal säger ju:
Bättre börda         bäres ej
           än mycket mannavett
(Ohlmarks översättning).
Så är det nog, se'n kan man ju diskutera hur ärbara bevekelsegrunderna är. Somliga samlar på kunska-per för att snobba med dem, andra för glädjen att lära sig något nytt.

18 kommentarer:

  1. Jag tycker alla tre orden i grunden är positiva. Men såklart kan nyfikenhet overgå i snokande också. Konsten är kanske att kunna ställa de rätta frågorna så att man visar intresse och omtanke så att den andre berättar bara det hen vill.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olgakatt,
      Jag är medveten om att gränserna är flytande - och jag har hårddragit mina synpunkter.
      Jag har aldrig upplevt det som ett problem att någon varit förtegen - snarare tvärtom, ofta får jag veta mer än jag önskar om, i synnerhet, okända människors privatliv.
      Margaretha

      Radera
  2. Tidigare använde jag aldrig ordet nyfiken på samma sätt som jag gör idag. Jag är nyfiken på livet och upplever inte alls det negativt. Men att vara nyfiken/trynig för att skvallra på andra...nej, men ofta förknippas ordet så. Jag vet, jag har själv tänkt så och kan också tänka så ibland när man upplever den typen av nyfikenhet.
    Att vara vetgirig är ungefär samma sak som att vara nyfiken på...
    Språk är verkligen intressant och mångfacetterat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Visst är språk spännande - och som gjort för missförstånd, så länge vi inte är medvetna om att vi inte talar exakt samma språk.
      Det händer att jag säger att jag är nyfiken på hur en bok ska sluta, eller liknande - men det gäller alltid triviala ämnen.
      Margaretha

      Radera
  3. hm, har man växt upp i en liten stad är man trött på nyfikna grannar.
    christie och jag har diskuterat det här, för det är ungefär samma sak på engelska med skillnaden mellan nosy och curious. nosy är aldrig positivt, men curious kan vara båda delarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Debbie,
      Jo tack, jag vet hur det är när man kommer hem sent och grannen tänder ljuset för att se vad klockan är - se'n släcks ljuset och gardinen rör sig en aning.
      Har se'n grannen mage att tala om för föräldrarna att jag kom hem med olika pojkar varje kväll, den veckan jag var ensam hemma, känns det tryggt att ha en mor som sa' "så länge det är olika gossar är jag inte orolig". De visste precis vad jag gjort, och vem som skjutsat hem mig.
      Vi talade om de engelska orden också - som du säger, ungefär samma utrymme för olika tolkningar.
      Margaretha

      Radera
  4. För mig är att vara nyfiken ganska neutralt. Ibland negativt men ofta positivt. Som lärare uppskattar man om eleverna är nyfikna på att lära sig nya saker t.ex. Förveten däremot har för mig bara en negativ klang. Vetgirig enbart positiv. Detta ord innebär för mig också att man är bra mycket mer än bara nyfiken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingrid,
      Intressant att höra olika människors tolkningar!
      Margaretha

      Radera
  5. Underbar illustration till "nyfiken"! Och intressant språkfråga som jag tog upp med omgivningen idag. Nyfiken får rätt många reaktioner som ett negativt laddat ord, nyfikna grannar, snokande och skvallriga personer. Men också några positiva reaktioner som att det moderna bruket (t.ex i platsannonser) kan vara positivt, nyfiken och intresserad, nyfiken och drivande. Vetgirig är odelat positivt.

    SvaraRadera
  6. Karin,
    Ja, nyfiket folk har det funnits i alla tider - jag hade svårt att bestämma vilken bild jag skulle välja som illustration, det finns gott om "nyfikna målningar".
    Förmodligen har vi alla, någon gång,råkat ut för nyfikna sladdertackor - kanske bidrager det till att vi uppfattar ordet negativt. Men det tycks som om de flesta är lite kluvna till ordet nyfiken, medan man enbart uppfattar vetgirig som något positivt.
    Nu läser jag inte platsannonser, men jag kan tänka mig att ordet vetgirig inte förekommer så ofta där.
    Margaretha

    SvaraRadera
  7. Allt bottnar i hur vi värderar orden, på vilket sätt vi betonar.
    Kommer ihåg en engelsklärare som gjorde skillnad på "moral". Om det uttalades "morrel" så gällde det sexualmoral respektive "morääl" då var det etik i allmänhet. Reserverar mig för den fonetiska skriften.

    SvaraRadera
    Svar
    1. hm, det måste vara en brittisk specialitet att skilja på olika moral. vi klumpiga amerikaner gör det inte, i alla fall inte där jag kommer ifrån.
      som invandrare i sverige kan det vara svårt att skilja på acute och grave accent, och veta när det ska vara dubbeltecknat. så det finns nog sånt i alla språk fast man inte tänker på det på sitt eget språk.

      Radera
    2. Renée,
      Ja man behöver ju bara läsa kommentarerna här, för att se att vi alla har en aning olika syn på saken - aven om vi nog betonar just de här orden någorlunda lika.

      Radera
    3. Debbie,
      Nej, det är inte lätt att skilja på stegen och stegen, och ett antal lika knepiga ord. Eller att dubbelteckna rätt, en amerikansk kompis till mig skrev i en kallelse till en julfest, att det skulle bli dans kring grannen.
      Och så finns det ju norrlänningar som krånglar till betoningen också.
      M

      Radera
  8. Tidigare kommentarer har redan berört det jag har att säga i detta synnerligen intressanta ämne. Rent snokande har jag aldrig brytt mig om, anser att problemet ligger hos dem bakom gardinerna och inte hos mig... oavsett om jag råkat kyssa en groda i deras åsyn. :)
    Att vara nyfiket vetgirig tänker jag vara så länge jag lever, i den mån det kommer att vara möjligt.
    Trevlig Valborg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aila,
      Nej, sladdertackor kan vi lämna därhän!
      Men visst är det intressant att höra hur olika vi värderar ord. För det mesta spelar det nog ingen större roll, men gäller det väsentligheter får man vara lyhörd, så alla tolkar frågan på samma vis.
      M

      Radera
  9. Både nyfiken och vetgirig är i grund positiva ord för mig. Nyfiken i en strut! Gäller det en människa som snokar använder jag nog orden snokig(!), påflugen, skvallrig, gåpåig och kanske också nyfiken men inte till den grad att ordet fått en negativ klang.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mira,
      Curiosity killed the cat, så man ska kanske vara lite försiktig.
      M

      Radera