torsdag 5 maj 2011

Till saken — det är i alla fall tanken



Den legendariske Johnny Appleseed (26 september 1774 – 18 mars 1845) hette egentligen John Chapman. Han tycks ha varit en intressant person, även om det ibland kan vara lite svårt att bena ut vad som är sanning och vad som är myt beträffande hans liv. Han växte upp i Massachusetts, där han ofta höll till i sin fars fruktträdgård. Det var där tanken på att plantera äppelträd uppstod. Så denna naturälskare, djurvän och vegetarian, fick äppelkärnor från musterierna — se’n vandrade han västerut längs Ohio River.
Efter vägen anlade han plantskolor där man drog upp äppelträd från hans kärnor. Han såg till att någon i trakten skötte om äppelträden, och sålde dem till allmänheten. Han återvände varje eller vartannat år för att se till odlingarna.
Han förblev en vandrare i hela sitt liv, och eftersom han var Swedenborgare kombinerade sitt odlingsarbete med att predika.

Även om man ätit äppelpaj ända se’n pilgrimerna landade på Amerikas östkust, så är uttrycket ”As American as apple pie” inte gammalt — inte förrän på 60-talet (1960-talet alltså) tycks det ha blivit vanligt. Med tanke på hur ofta jag sjungit ”Johnny Appleseed” borde jag väl inte ha blivit förvånad när jag läste att man var tvungen att vänta på att de från gamla världen, medhavda äppelkärnorna skulle bli träd som bar frukt, innan man kunde börja baka sina pajer. Kanske fanns bara vildaplar dessförinnan.
Så värst amerikanskt är nu inte äppelpaj — överallt i världen där man kan odla äpplen finns någon slags variant på äppelpaj. Men amerikanarna hävdar att de var först med äppelpaj med både degskal och deglock, och att de dessutom ofta kokar sönder, och stuvar äpplena för att få en saftig paj.

4 kommentarer:

  1. Jag kan riktigt se honom framför mig där han vandrar vägen fram och slänger äppelkärnor åt alla håll och kanter och innan han har kommit ut ur byn så växer träden fulla med äppel.
    Å andra sidan så tror jag att västanträskarna och getaborna på Åland hävdar att de har varit allra först med att odla äppel, men kanske
    att Johnny Appleseed vandrade här också om han nu var både globetrotter och predikant. Man kan ju aldrig veta så noga.
    Intressant är det i vilket fall som helst:D

    tycker Karin som bara har några äppelträd som ger äppel till pajer

    SvaraRadera
  2. Karin,
    Åländska äppelträd är tydligen snabbväxande!
    Margaretha
    som inte har många
    äppelträd kvar - och
    inte vet om hon ska
    vara glad att slippa ta'
    hand om all frukt,
    eller ledsen över
    att inte ha massor av frukt

    SvaraRadera
  3. Undrans om han fick fram några ätliga äpplen från sina frösådda trädodlingar, eller om han blev tvungen att ympa alla träden...?

    SvaraRadera
  4. Karin,
    Det verkar som det blev äpplen, men man kan ju aldrig veta vilken sort det blir av kärnor. Har alltid tyckt att hon hade en himla tur i "Utvandrarna", om hon verkligen fick samma sort som hon hade hemma.

    Margaretha
    som har fått äpple på
    ett självsått äppelträd

    SvaraRadera