fredag 6 maj 2011

Apple pie and cheese

The best physicians
Is apple pie and cheese

D dealt it. E eat it. F fought for it.
"A Apple Pie and Other Nursery Tales"

Jag skulle tro att det vanligaste sättet att äta sin äppelpaj i dag, är med glass — men faktum är att det en gång i tiden nog var vanligare att äta den med ost, helst cheddarost. Med tanke på att man gärna åt äppelpaj till frukost, så är det inte konstigt — förresten så är det ju vanligt att äta frukt och ost till dessert.
På nätet hittar jag den här kommentaren:
“I can tell you that years ago (like about 30) in the state of Wisconsin it was illegal to serve apple pie without cheese! The law is probably not enforced anymore but I remember it.”
Jag har aldrig hört talas om den lagen, och kan inte svara för sanningshalten i påståendet.
I min kokbok “The Best of Shaker Cooking” kommer de med det här förslaget:
Grate 2/3 cup Cheddar cheese generously over pie and heat in 350°F. oven just long enough to make pie hot and melt cheese. This is good when using day-old pie.”
Andra recept föreslår att man har cirka 1 hg riven ost i pajdegen, förutom den ost man river över äpplena innan man lägger på deglocket.

Apple-Pie and Cheese

Full many a sinful notion
Conceived of foreign powers
Has come across the ocean
To harm this land of ours;
And heresies called fashions
Have modestly effaced,
And baleful morbid passions
Corrupt our native taste.
O tempora! O mores!
What profanations these
That seek to dim the glories
Of apple-pie and cheese!

I'm glad my education
Enables me to stand
Against the vile temptation
Held out on every hand;
Eschewing all the tittles
With vanity replete,
I'm loyal to the victuals
Our grandsires used to eat!
I'm glad I've got three willing boys
To hang around and tease
Their mother for the filling joys
Of apple-pie and cheese!

Your flavored creams and ices
And your dainty angel-food
Are mighty fine devices
To regale the dainty dude;
Your terrapin and oysters,
With wine to wash 'em down,
Are just the thing for roisters
When painting of the town;
No flippant, sugared notion
Shall my appetite appease,
Or bate my soul's devotion
To apple-pie and cheese!

The pie my Julia makes me
(God bless her Yankee ways!)
On memory's pinions takes me
To dear Green Mountain days;
And seems like I see Mother
Lean on the window-sill,
A-handin' me and brother
What she knows'll keep us still;
And these feelings are so grateful,
Says I, "Julia, if you please,
I'll take another plateful
Of that apple-pie and cheese!"

And cheese! No alien it, sir,
That's brought across the sea,
No Dutch antique, nor Switzer,
Nor glutinous de Brie;
There's nothing I abhor so
As mawmets of this ilk
Give me the harmless morceau
That's made of true-blue milk!
No matter what conditions
Dyspeptic come to feaze,
The best of all physicians
Is apple-pie and cheese!

Though ribalds may decry 'em,
For these twin boons we stand,
Partaking thrice per diem
Of their fulness out of hand;
No enervating fashion
Shall cheat us of our right
To gratify our passion
With a mouthful at a bite!
We'll cut it square or bias,
Or any way we please,
And faith shall justify us
When we carve our pie and cheese!

De gustibus, 't is stated,
Non disputandum est.
Which meaneth, when translated,
That all is for the best.
So let the foolish choose 'em
The vapid sweets of sin,
I will not disabuse 'em
Of the heresy they're in;
But I, when I undress me
Each night upon my knees
Will ask the Lord to bless me
With apple-pie and cheese!

8 kommentarer:

  1. Det låter väldigt gott med cheddarost på äppelpaj! Lite rund sälta till det sötsyrliga... mmm, tycker jag som inte är så mycket för alltför söta saker.

    SvaraRadera
  2. Jag blir eld och lågor! Tänk att jag inte har tänkt på det själv tidigare!
    Äppel och ost är ju så gott och det måste vara väldigt gott som paj.
    Undrar när jag skall hinna testa alla fina recept som bara haglar ner på bloggen?

    Karin som bakar svamppiroger just nu

    SvaraRadera
  3. Oh, så länge sen jag läste den versen. Tack för att du påminde mig, jag älskar alla Eugene Field's böcker.
    Min morfar ville inte äta äppelpaj utan cheddar ost. Så många roliga minnen du ger mig av både Sverige och Amerika!

    SvaraRadera
  4. FOX-Karin,
    Det ÄR gott! Prova!

    Karin,
    Du får pricka in en testvecka när det blir lågsäsong. Bloggrecepttestvecka.

    Wendy,
    Finns en hel del av Fields böcker på Gutenberg. Det är bara några år se'n jag upptäckte honom, så jag har inte hunnit igenom hela hans produktion. Gillar "The Mouse and the Moonbeam".

    Margaretha

    SvaraRadera
  5. Det är säkert gott med riven ost till äppelpaj liksom det är gott med ost till all annan frukt. Jag skulle gärna testa med Västerbotten... mmm.

    SvaraRadera
  6. Olgakatt,
    Du får rapportera när du har provat.
    Jag har bara ätit paj med cheddar, men det ska vara cheddar med sting.
    Margaretha

    SvaraRadera
  7. Slår mig med häpnad att man kan skriva sju långa verser om nyttan och glädjen med att äta äppelpaj med ost.

    Kan inte tänka mig att det är särskilt gott - men ska pröva på en liten bit någon gång. Är det samma sak med rabererpaj månne? Kan i alla fall inte gå ihop med vaniljsås något vidare...

    SvaraRadera
  8. Ingrid,
    Ja, det finns de som kan skriva nästan hur mycket som helst om vad som helst. Kanske är det inte så svårt - det gäller bara att komma på att man ska skriva om dessa vardagliga ting, det är det inte alla som gör.
    Det är naturligtvis en smaksak, tycker man om frukt och ost, så borde man gilla det. Men vaniljsås skulle jag inte rekommendera till ost!
    Till rabarberpaj brukar jag ha mandel och ingefära, är inte övertygad om att ost är det bästa.
    Margaretha

    SvaraRadera