tisdag 20 juli 2010

Teori och praktik går sällan hand i hand

A Woman Peeling Vegetables
William Kay Blacklock, 1872-1922
.
Han visste vad han talade om, den gode Burns, när han sa' att det bästa av planer kan gå åt skogen. Vi är nog många som insett det.
Och vem var det som sa' nå't i stil med "att varje kväll gör jag upp tusen planer, och varje morgon gör jag precis som vanligt"?

Att ladda tvättmaskinen är ju varken tidskrävande eller svårt — men se'n ska man ju ta hand om tvätten.Jag har inte ett dugg emot att stryka och mangla (och krusa örngottsband), men det ta'r tid från annat — annat som är lika viktigt.

Man kan ju tycka att efter alla år tillsammans med mig själv skulle jag ha en bättre självkännedom. Att jag skulle ha lärt mig att planera efter min förmåga. Men nej då, varje kväll tror jag att i morgon, då ska jag göra allt jag inte gjort i dag. Och varje dag går det som alla andra dagar — när allt som är absolut nöd-vändigt är undanstökat, finns inget utrymme för alla storstilade planer.


Förr i tiden fick barnen inte gå ut och leka förrän de rensat ett visst antal rader i grönsakslandet, stickat si och så många varv på stickstrumpan eller sytt ihop ett par lappar på lapptäcket.
Frågan är om dagens barn har några av de färdig-heterna. Visste jag att de kunde rensa ogräs så kunde jag ju bjuda hit ett dagis för att attackera trädgårdslanden.

.

Lady Taking Tea, 1735
Jean-Babtiste-Simon Chardin,
1699-1779

Dags för en tepaus!

4 kommentarer:

 1. I can relate to this post!

  SvaraRadera
 2. Jodi,
  I'm not surprised to hear that. And I wish we both could do something about it. It can be rather discouraging.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Methinks it is common human nature.

  SvaraRadera
 4. Olgakatt,
  Well, I guess so.
  But I happen to know some inhuman individuals.
  Margaretha
  a very human human being

  SvaraRadera