torsdag 15 juli 2010

Grattis Inigo!

Inigo Jones, 1573-1652
Portrait of Inigo Jones painted by
William Hogarth (1697-1764) in 1758
from a 1636 painting by Sir Anthony van Dyck
.
Den engelske arkitekten, målaren och teaterdekora-tören Inigo Jones föddes den 15 juli i London.

Jag lärde känna honom i de tidiga tonåren, då jag läste Phyllis Matthewmans flickböcker. I en av böc-kerna ordnar en grupp ungdomar maskspel på sitt skollov, och hittar kulisser målade av Inigo Jones på vinden. Allt är mycket brittiskt, med herresäten och internatskolor — och så fångar man bovar i förbi-farten, eller blir instängd i grottor vid havet, när tidvattnet stiger. Inga originella intriger, men med insprängda fakta — jag lärde mig en hel del om författare, konstnärer och brittisk geografi, när jag läste hennes böcker. Minns att jag läste böckerna med en kartbok och uppslagsverk till hands.

10 kommentarer:

 1. Så härligt; böcker berör och man minns hur man kände när man läste dem. Min mor köpte böcker om en Eva som reste runt till släkt litet varstans och bl.a. till Köpenhamn. Jag minns särskilt mycket ett avsnitt där hon fick födelsedagspaket hemifrån med blomsterkrans och speciella kakor. Fortfarande sitter det klistrat i huvudet på mig, hur gott det doftade och hur goda kakorna var.
  Även jag följde Eva på hennes resor via kartböcker..hon var dock uppdiktad så några uppslagverk hade inte hjälpt mig
  Karin
  som åter kände doften av paketinnehållet som någon fiktiv människa fick

  SvaraRadera
 2. Den gubben har jag aldrig hört talas om.
  Skrattar när jag läser om hur du har kartböcker och uppslagsböcker till hands, det var så du satt första gången vi träffades. Minns du?
  Jättebra vad du skrev på T's blogg, att du orkade vara så snäll!
  kram från Mette

  SvaraRadera
 3. Vilket fantastiskt fint porträtt på en man jag aldrig hört talas om. Verkligen personligt och med karaktär. Vem är målaren?

  SvaraRadera
 4. Karin,
  Den Eva låter inte bekant - minns du författaren?
  Jag har många sådana minnen, var jag läste böcker och vilka känslor de framkallade då.

  Mette,
  Klart jag minns!

  Jag ansträngde mig verkligen för att vara hövlig. Väntade mig nästan att du skulle säga något.

  Olgakatt,
  Både länk och konstnär trillade bort - nu finns det där. William Hogarth hette konstnären, som målade porträttet efter ett annat porträtt.

  Margaretha
  som njuter av den ljumma kvällen

  SvaraRadera
 5. Jag var så förbannad att jag inte kunde skriva något. Men uppriktigt sagt tror jag inte att hon skulle fatta om man var elak mot henen.

  SvaraRadera
 6. Ursäkta att jag lägger mig i diskussionen, men Mettes mejl studsar, så jag tänkte bara lägga till ett par tankar här.
  Det har kommit fler kommentarer och många är sura, en slog huvudet på spiken när hon sa att T är sur på alla som inte har henne på sin blogglista. Det har jag tänkt länge. Fast det tror jag är vanligt.
  Jag har inte tänkt på Inigo Jones på jättelänge, han är ju ingen superkändis precis. Jag hörde ett jätteintressant föredrag om honom en gång. Det jag minns bäst är bilderna av hans dekorationer.
  love,
  Q

  SvaraRadera
 7. Men hur kan det stå Mette när jag skrev Q!!!

  SvaraRadera
 8. Mette,
  Ta' ett djupt andetag!
  Nej, subtiliteter går henne nog förbi.

  Q,
  Det var en ny variant från Bloggers sida - tänkte nyligen på att det var länge s'en Blogger duplicerade kommentarer i bloggarens namn...
  Jag har också fått Mettes mejl i retur.
  Så spännande att få höra någon kunnig berätta om Inigo J.

  Margaretha

  SvaraRadera
 9. Jag läste konstvetenskap 2001-2003 så jag har läst både om Inigo och och Hogarth. Fast jag har glömt det mesta trots att jag t.o.m. tog 40 poäng (numera 60) i ämnet...

  Men det var kul att få en påminnelse om dessa engelsmän igen.
  Ingrid

  SvaraRadera
 10. Musikanta,
  Det där med att plugga för tentor är nästan lika tvivelaktigt som att mäta IQ. Även om man är road av ämnet, blir det ibland så stressigt att man inte minns så värst mycket när man väl har tentan bakom sig. Å andra sidan brukar man kunna fiska upp kunskaperna ur minnets djupa brunn, vid behov.
  Margaretha

  SvaraRadera