torsdag 17 juni 2010

Hänförande vackert

och förfärande kallt

Jag är definitivt ingen morgonmänniska — att väcka tuppen överlåter jag åt andra — frukost äter jag i regel vid nio-tiden. Fast på sommaren är ju klockan egentligen bara åtta när vi låtsas att hon är nio, och solen har inte hunnit värma upp naturen. I morse var det 12° när det var dags för frukost. Men vi som är uppvuxna med den nordska sommaren vet att det snart blir varmare och är beredda på att skala av lager efter lager allteftersom solen stiger på himlen.
Medan en del av mina vänner klagar över den svenska sommaren — och somliga till och med har emigrerat till tropikerna — så älskar jag den nordiska ljusa, ofta svala och för det mesta oberäkneliga sommaren. Min enda sorg är att jag inte orkar vara uppe dygnet runt och njuta av denna förtrollande årstid.


6 kommentarer:

 1. Den här tiden av sommaren är hjärteknipande, den gör nästan ont i själen av allt vackert och trött blir man som attan, jag vill inte sova alls.
  Karin
  den sömniga för jämnan just nu...

  SvaraRadera
 2. Karin,
  Här uppe i norden blir vi nog lätt fixerade vid vädret - i synnerhet sommarvädret. Inte 17 lever man sitt liv ute på samma sätt i länder där sol och värme är självklara. Man behöver inte släpa ut maten - den vackra dagen finns kvar efter maten.
  Men de stackarna har inte våra ljusa nätter - jag har alltid försökt att undvika att lämna Sverige den här årstiden, men de få gånger jag gjort det har jag alltid saknat de ljusa nätterna.
  Margaretha
  den trötta nattugglan

  SvaraRadera
 3. Folk från andra breddgrader tror ju inte vi är kloka som blir som förhäxade av en solig dag. Inte heller förstår dom det här med ljuset.Sverige köpte på 90-talet helikoptrar av italienskt märke och dom levererades till Norrland under vintern tillsammans med instruktörer som skulle sätta igång svenskarna. Det var ett fasligt sjå att få italienarna att fatta att instruktionspassen måste försiggå precis mellan kl 10 och 14, och då intensivt. Inte begrep dom att det bara var ljust då! Då tyckte dom det var lagom med långlunch. Man kan tycka att leveransen kunde väntat till sommaren, då skulle italienarna fått se på lång dag!

  SvaraRadera
 4. Olgakatt,
  Kulturkrock. Svårt nog att få de som är vana vid siesta att arbeta efter svensk modell - och så vinter, kyla och mörker dessutom!
  En schweizisk vän, som arbetade i Sverige en sommar, vaknade klockan fyra och trodde han försovit sig, så han rusade upp och klädde sig, och iväg. Inte förrän han märkte hur folktomt det var på gatorna tittade han på klockan.
  De flesta turister blir ju förtrollade av sommarnätterna - men vintern, särskilt i norr, kan nog vara svårare att tycka om.
  Margaretha
  som inte har rullgardiner eller persienner någonstans, vilket en del gäster tycker är besvärande
  Ta med sådana där amerikanska vadderade mörkläggningsögon (vad de nu heter) om du inte kan sova i ljusa rum!

  SvaraRadera
 5. Det är ljuset som vi har i Norden är så speciellt och härligt. Saknar det fortfarande ibland. Har aldrig upplevt midnattssol men har hört att det skall vara något speciellt. Och den där härliga grönskan som vi absolut inte har här i norra Kalifornien. Nu känner jag litet "svensk-sug" helt klart.

  SvaraRadera
 6. Anne-Marie,
  Jag kan förstå att du saknar den svenska sommaren ibland. Mat och traditioner har jag aldrig saknat, men naturen, och i synnerhet ljuset, kan jag sakna när jag inte är i Sverige.
  Margaretha
  som inte har så värst mycket sommarväder att komma dragande med i dag - fast ljust är det ju!

  SvaraRadera