tisdag 29 juni 2010

Ännu en födelsedag


The aim of medicine is to prevent disease and prolong life, the ideal of medicine is to eliminate the need of a physician.
........................ William J. Mayo
.
Dagens födelsedagsbarn är välkänd — men kanske inte en kändis.
William James Mayo föddes den 29 juni 1861 i Minnesota, U.S.A., som ett av fem barn till läkaren William Worrall Mayo och hans hustru Louise Abigail Wright Mayo.
William Mayo och hans yngre bror Charles följde ofta med sin far när han besökte, och behandlade, sina patienter. Redan i tonåren assisterade de sin far när han utförde kirurgiska ingrepp.
Båda bröderna utbildade sig till läkare, William blev färdig med sina studier 1883 0ch Charles 1888.
När en tornado drog fram över Rochester i augusti 1883 arbetade, de protestantiska, bröderna Mayo och deras far, sida vid sida av stadens nunnor för att hjälpa de skadade.
Det samarbetet ledde till att nunnorna beslöt sig för att öppna ett sjukhus, och de frågade om de tre läkarna Mayo ville samarbeta med dem.
Den 1 oktober 1889 öppnades St. Mary's Hospital, så lades grunden till Mayokliniken.
Det finns många berättelser om brödernas osjälviska arbete, och deras humor. Som den om millionären som konsulterade William Mayo och frågade: "Are you the head doctor here?" "No," William replied with a straight face, "my brother is the head doctor. I'm the belly doctor."

Vi har i vår ägo några vykort från William Mayo till min mormor. Hon opererades av William Mayo för sin underlivscancer omkring 1927, varefter han fortsatte att hålla kontakt med henne.

2 kommentarer:

 1. Det är toppen att få läsa om personer som har födelsedagar, deras levnadsöden och så vidare...
  Totalt okänd person för min del tidigare.
  Karin
  som har tagit fram en stor papperspåse

  SvaraRadera
 2. Karin,
  Med tanke på att jorden har en befolkning på 6,6 miljarder (2008), så borde det finnas ett antal människor som fyller år varje dag, som man aldrig hört talas om. Jag klarade inte av att dela 6,6 miljarder med 365 i huvudet - annars skulle jag tala om hur många som fyller år varje dag. Hur som helst är det några att välja på.
  Här ska det bli regn,så jag tror mer på plastkasse än papperspåse över huvudet
  Margaretha
  ett huvudlöst elände

  SvaraRadera