måndag 7 juni 2010

Fika - imbiss - snackJag vet att många utlandssvenskar saknar det svenska fikat — jag tycker att det är befriande att inte ständigt behöva avvärja kakor och bullar.
Men visst fikar man i andra länder också, om än inte alltid så organiserat som här.
Vad jag däremot inte tycker om, är ovanan att fika på gående fot. Det är förresten inte bara fika man tuggar i sig gående eller stående — det kan ju vara hela mål-tider — ett oskick som förefaller ha spritt sig hit.
Jag gillar det lättsamma i att inte känna sig tvungen att bjuda på något — eller att bara dricka en slät kopp något, ibland kanske med ett kex till. Eller om man har en god efterrätt, kunna ringa grannen och fråga om de kommer efter middagen och hjälper till att äta upp pajen — och de ta'r med sig ett halvt glasspaket och kommer.


The Cobbler's Break
Pompeo Massani
1850-1920
.
It was Miss Somer's turn to make the tea. Miss Somers was the newest and the most inefficient of the typists. she was no longer young and had a mild worried face like a sheep. The kettle was not quite boiling when Miss Somers poured the water on the tea, but poor Miss somers was never quite sure when a kettle was boiling. It was one of the many worries that afflicted her in life.
She poured out the tea and took the cups round with a couple of limp, sweet biscuits in each saucer.
.................. A Pocket Full of Rye
...................... Agatha Christie
.
Fika traditioner på arbetsplatser i olika länder och yrkesgrupper, skulle man nog kunna skriva en avhandling om.
Och det här är väl inte rätt plats att ge sig in i en diskussion om skillnaden mellan amerikanska och brittiska ”biscuits”.
The Fat Kitchen
Jan Havicksz Steen
1626-1679
.
Men bortsett från att man ofta ta'r lättare på fikat så tycker jag nog att man i de flesta länder är lika matfixerade som svenskarna är. Jag kan reta mig ordentligt på alla "måsten" och all överkonsumtion när det kommer till mat.

3 kommentarer:

 1. Va! gillar du inte fika!?
  Jag älskar kafferep med sju sorters kakor!
  Blev tvungen att titta in här för det har varit tyst på andra bloggen så länge att jag blev orolig. Hoppas allt är bra.
  kram!!!

  SvaraRadera
 2. Kanske folk tröstar sig?
  Jag har också funderat runt ämnet, glad nog att folk tycker om att fika. Ser uppenbara skillnader bland de olika nationaliteter som besöker oss.
  Karin

  SvaraRadera
 3. L.L.,
  Nu gav jag mig inte in på en definition av fika - men för att sammanfatta så ogillar jag svenkt kaffebröd. Fika för mig är en ostmacka och en kopp te.
  Patientbloggen är inte avsedd som en regelbunden blogg - egentligen var den slut när jag lagt ut de texter som en del ville läsa, se'n har det blivit lite påspädning när tillräckligt många ställt samma frågor.

  Karin,
  Behöver så många människor tröst så ofta? Låter skrämmande! Både att de behöver tröst och att de ta'r till mat för att få den.
  Vi kanske ska göra en vetenskaplig studie......
  Margaretha
  som ska fika nu
  vilket egentligen
  är det samma som lunch
  med min terminologi

  SvaraRadera