måndag 28 juni 2010

Apbröd — smakar inte apa

Den som vill se en stiligare bild, får titta på någon
av nätets över en million bilder på monkey bread
.
Jag skulle tro att det är många med mig, som hellre tillbringar dagarna utomhus än i köket, på somrarna. Att jag hellre gör annat än lagar mat på vintern hör inte hit.
Så kall och enkel mat är vår melodi på somrarna.
I juni förra året skrev jag om den avokadosoppa som är en återkommande sommarrätt i vårt hushåll.
Till soppan serverade jag i dag "monkey bread".- "Bubble bread" och "golden crown" är bara ett par av de andra namn som brödet går under.
Det tycks ha varit på 50-talet som "monkey bread" gjorde entré första gången, som "party bread" — i U.S.A, var annars!
En sökning på nätet ger bortåt en million träffar, och de flesta recept jag tittat på tycks nu för tiden bygga på "biscuit mix" eller en söt vetedeg — det är ju amerikanska recept.
Ändå så mötte jag brödet som matbröd, när jag träf-fade på det först. Och det är så jag gör — jag sätter en deg på ½ l vatten och inte alltför grovt mjöl, eftersom jag vill ha höjd på brödet. När degen jäst första gången, plattar jag ut det till en centimetertjock platta som jag skär i romber. Dessa romber doppar jag i smält smör och lägger i en sockerkaksform, så att de överlappar varandra. Låter det jäsa i 30 minuter, varpå jag gräddar det i omkring 30 minuter.
Gör se'n inte som jag gjorde i dag — jag stjälpte upp det för tidigt och brödet föll isär. Men jag föste ihop bitarna i en form, och det ser nästan ut som det ska.
I dag kryddade jag med rostad och nymalen fänkål, parmesanen som jag rev för att vända bitarna i, stod kvar på bänken när jag hade skyfflat in formen i ugnen. Och i samma stund som jag stängde ugns-luckan, mindes jag att jag brukar använda en form med större hål i mitten, därför att det ger ett vackrare bröd.
Ska man ha det med på sin picknick är det kanske smartare att grädda brödet i en limpform.
Vi har det ofta till soppa och till sallad.

6 kommentarer:

  1. Tack för intressant brödrecept.
    Nu börjar jag ha en hög med sådana som jag bara måste ta tag i medan den är överkomlig. Apbrödet ligger högre än de som kom tidigare, odemokratiskt förstås.
    Karin
    som gärna skulle ligga i blöt när det är varmt i bageriet. Måste få större diskhoar..

    SvaraRadera
  2. Karin,
    Kul att kunna komma med något du inte kände till!
    Kan du inte ta' disken med till havet. Läste om några ungdomar på båtsemester, de la' disken i ett fiskenät och drog det efter båten. Funkade bra ända till de tappade nätet med allt porslin! Men om du ligger i nätet med disken, så kan maken köra båten. Han vill nog inte tappa dig - så det borde vara säkert.
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Margaretha,
    kunde vara en bra idé!
    Risken är att sälarna tror att de har fått sällskap, men låt så vara:D
    Huvudsaken är att det svalkar och är skönt.
    En bra idé, absolut
    Karin
    som blir något överhettad i bageriet ibland..pustpust...

    SvaraRadera
  4. Karin,
    Och inte är det så lyckat att ställa till med tvärdrag bland degar som jäser.
    Det får bli havet.
    Margaretha
    som funderar på om du kan uppfinna en havsjäst limpa - knådad under vattnet

    SvaraRadera
  5. Apbröd av denna sort har jag inte hört talas om förut. Jag har däremot haft apbröd som krukväxt - en rätt tråkig sådan.
    När jag läser recepten på nätet är det, som du säger, mest sött vetebröd och då tycker jag att det kommer väldigt nära det som jag kallar butterkaka. Butterkaka ska dock ha vaniljkräm, det såg jag inte bland de monkey bread-recept jag skummade.

    SvaraRadera
  6. Olgakatt,
    Och jag har aldrig hört talas om krukväxten med detta namn - däremot har jag sett "monkey trees".
    Ja, det har du rätt i att den söta varianten påminner om butterkaka. Det har jag inte tänkt på eftersom jag alltid gör matbrödsvarianten - och skär degen i platta små bitar.
    Margaretha
    som nog ska grädda brödet i mindre formar nästa gång - lättare att förvara och så hinner det förhoppningsvis inte bli tråkigt innan det är slut

    SvaraRadera