måndag 14 juni 2010

Grattis Harriet

Harriet Beecher Stowe
1811-1896
.
Idag är det 199 år sedan Harriet Beecher Stowe föddes. Mest känd är hon nog för sin bok "Onkel Toms stuga". En bok som i dag, på grund av sina stereotyper, inte betraktas som helt rumsren. Stackars Harriet, hon skulle nog ha blivit förtvivlad om hon vetat att eftervärlden skulle komma att betrakta henne som rasist! Hon, som när hon bodde i Ohio, gömde slavar som var på flykt till nordstaterna.
Hon var kanske inte kvinnosakskvinna, i den bemärkelse man lägger in i ordet i dag — men hon förespråkade utbildning för flickor. Hon var filantrop och hennes författarskap brett, hon skrev läroböcker, böcker om hemmets skötsel och barnuppfostran förutom artiklar om slaveriet, religiösa frågor och könsroller.
Min favoritbok är "Poganuc People" från 1878 — och då menar jag inte bara bland hennes böcker, utan en favorit bland alla böcker jag läst. Boken har ett skenbart händelselöst förlopp, som många finner påfrestande — men jag njuter av.

4 kommentarer:

 1. Tack för att du hjälper mig bli mera allmänt bildad! Intressant kvinna!
  Karin
  som inte visste detta tidigare

  SvaraRadera
 2. Karin,
  Det finns SÅ mycket mer att skriva om henne, men jag tänkte bara fresta med lite som kanske kan leda vidare. Hon var förresten granne med Samuel Clemens. Och i Alexandra Gripenbergs bok "Ett halvår i Nya världen", kan man läsa hur Alexandra besökte Hartford Connecticut där Harriet bodde. Och hur framför henne i kyrkan satt en liten vänlig dam, småleende och gaggig - det var Harriet! En bok värd att läsa.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Kan tänka mig att Harriet och Mark Twain hade en del att prata om!
  Men visst är det fascinerande hur man omvärderar litteratur och andra kulturföreteelser med nya, både dömande och fördömande glasögon. Nyligen letade jag efter "Krokodilvisan" och den var ju helt förfärlig med dagens syn på sättet att uttrycka sig. "Det händer ibland, I Niggerland....."

  SvaraRadera
 4. Olgakatt,
  Ja, det finns massor med böcker och sånger som inte anses passande i dag - intressant!
  Det var säkert ett trevligt grannskap hon bodde i Harriet - det vore nog värt en kort resa i tiden för att hälsa på i Nook Farm.
  Margaretha

  SvaraRadera