lördag 19 december 2009

Grå timmen


Bara -11°, men tillräckligt kallt för att en dagslång brasa är det enda alternativet.
Börjar dagen med att betrakta tre rådjur som strövar runt huset — förmodligen en mamma med sina telningar. Det ser kallt ut, särskilt som det var -19° i morse. Tre fläckar i snön under köksfönstret visar var de haft sitt nattläger. Jag sover gärna ute, och jag vill ha det svalt i sovrummet — men bara tanken att sova i snön när det är så kallt, får mig att huttra.

11 kommentarer:

 1. Här hade vi -23° i natt, och vår panna funkar inte som den ska så det är 15° inomhus.

  Ja, de stackars uteliggardjuren - ensamma i naturen, och uttern, med sina kalla futter...som Rally sjunger :)

  SvaraRadera
 2. Huga!
  Fast jag vet hur du har det, eftersom vårt hus är HETT om vi kommer upp till 18°. På nätterna gör dig mig inget att ha kallt - men när man ska gå upp och det är 10° i rummet, är det inte så roligt.
  Hoppas ni får sprutt på pannan snart!
  Varma, varma kramar,
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Just nu sitter vi på undervåningen och har brassat på i kakelugnen, och Håkan har lagt ut en gåta med anknytning till allt detta på bloggen ;)

  Vi lär få vänta till måndag åtminstone för hjälp med pannan.

  Varma kramar tillbaka!

  SvaraRadera
 4. Hämta nattkläderna och värm dem framför elden! Byt sen om i värmen och ha kapplöpning till sängarna. och ta för allt i världen med jyckarna i sängen!
  Ibland när jag går upp på morgonen, tänker jag på de stackars pigorna förr i världen som fick lov att kliva upp och klä sig i kylan för att elda hos herrskapet, så att de kunde kliva upp i ett uppvärmt rum.
  Tror att Åskar värmer upp sängen åt mig - ska strax krypa ned hos honom.
  Sov gott!
  Margaretha
  som gärna sover (och pratar) i nattmössa(n)

  SvaraRadera
 5. Vet du om att man i Australien har uttryck för hur kall natten var i antal hundar? Jag tror att det härstammar från gruvfälten i ökenområdena. A three-dog-night kanske blir som våran kommande :) Då gäller det att ha alla tre i sängen, vilket inte lär bli svårt : )

  SvaraRadera
 6. Här ramlar mejlen in så jag har inte hunnit leta rätt på sängen än. Nej har aldrig hört talas om det australiensiska sättet att mäta kylan i hundar! Ska fråga min kompis där om hon vet något om ursprunget.
  Fy hunnan så kallt, kanske - dubbel fy hunnan och så vidare...
  som höres talar jag redan i min läskiga rosa och ljusblå nattmössa
  M

  SvaraRadera
 7. Så glömde jag att säga att jag blev sittande för att klura ut bildgåtan - men somnade nästan, så det får bli i morgon.
  M

  SvaraRadera
 8. Jag har en Peugeotvän i Australien som berättade det där med hundarna för mig för några år sedan då vi bodde i torpet i Västergötland och råkade ut för Gudrun.
  Då tog det många dagar innan vi fick tillbaka ström och värme. Vi tillbringade flera two-dog-nights vilket fick oss att överleva he he...:)

  Jag tror att du har chans på bildgåtan i morgon med, jag tror ingen kommer att ta den så här sent ;)

  SvaraRadera
 9. Här klagar maken om det är under 22° - själv är jag nöjd med 18° inomhus. Gärna ännu svalare i sovrummet under ett varmt täcke men svalt om näsan.
  Så han skruvar upp - och jag skruvar ner... Och båda låtsar som ingenting, haha.

  SvaraRadera
 10. Vet ju att du är en riktig viking när det gäller att sova utomhus. Jag vill ha det varmt och gott i sovrummet, ja i hela huset. Men du är ju mycket miljövänligare än jag som alltid vrider upp värmen.
  kram från
  Mette
  P. S. Tack för alla fina luckor, både bilder och text är suveräna. Som vanligt!

  SvaraRadera
 11. Christina,
  Hunden föresvävade mig - men så började jag fundera på vad en kråka är... Också någat att ha i eldstaden - fast den ska nog sprida värmen. Kanske heter den något annant..

  Olgakatt,
  Det låter inte som om någon av er kan vinna kampen.
  Jag minns hur det var när jag delade rum med en tjej som ville ha så varmt det gick att få det, och mörkt. Jag gillar inte rullgardiner, och den här tjejen gick så långt att hon la' en kudde på golvet för att ljuset från korridoren inte skulle tränga in. Det var ett sjukhus och nattpersonalen snavade ofelbart på hennes kudde varje gång de kom in! En sömnlös vecka delade vi rum, sen gick hon tack och lov hem. Hon sov närmast elementet så jag hade inte en chans att dra ned.

  Mette,
  Tror nog at jag skulle vilja ha det svalt även om det inte vore miljvänligt! Fast det är ju en trevlig bieffekt.
  Kul att du gillar kalendern.

  Margaretha

  SvaraRadera