fredag 21 augusti 2009

Andra bullar

än de tänkta, blev det.
Jag tänker inte tala om hur korkat jag bar mig åt när jag skulle baka häromdagen. Och inte hur många gånger jag gjorde något dumt.
Kontentan av alla misstag blev i alla fall att jag stod med en stendöd deg. En deg med massor av godis i och jäst som hade kokat – ja just det KOKAT.

Så vad gör man när man står där med nästan 1,5 kg död deg? Jo, jag delade den i fyra delar och frös tre av klumparna. Den fjärde använde jag som bas i en ny deg. Det lyckades! Bullarna blev riktigt goda, om än inte så grova som jag tänkt mig eftersom jag helt fegt använde raffinerat vetemjöl. Till de andra tre degarna tänker jag ta' grövre mjöl.


6 kommentarer:

  1. Oh. Räddande av död deg... Kanske,kanske att du har något tips om hur men räddar död gelé... Jag har letat och letat men jag hittar ingenstans...

    SvaraRadera
  2. Oj, av gelé har jag ingen som helst erfarenhet - visste inte ens att den kunde dö. Stelnar den inte?
    I så fall kan jag inte komma på något annat än att tillsätta pektin eller agar agar. Smakar den bra kan man ju alltid använda mun mot mun metoden - den kanske inte står upp från de döda, men kommer ändå till användning.
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Nej, den stelnar inte och då måste jag koka om... Men hur mycket pektin? Mera socker? Koka hur länge? Vojne...

    SvaraRadera
  4. Står det inte på pektinflaskan hur stor mängd bär eller vätska den räcker till? Jag har använt pektin till marmelad med rätt små sockermängder - och ibland har jag fått koka om - och koka länge.
    Annars kanske du kan dricka den?
    Margaretha som är nyfike´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´(älskligens synpunkt)n på hur det går

    SvaraRadera
  5. Skulle göra vinbärsgelé häromåret.
    Om den blev död?
    Den blev så hård att vi fick använda stämjärn för att få loss den ur kastrullen. Smaken blev det visserligen inget fel på . Vi kunde hugga bitar och använda den som godis. Men det var ju inte riktigt det som var tanken...

    SvaraRadera
  6. Att koka gelé tycks var en konst - de flesta av oss har nog erfarenheter av det här slaget. Min kompis bakade en limpa som hon blev tvungen att plocka fram motorsågen för att kunna skära.
    Margaretha

    SvaraRadera