onsdag 28 januari 2009

Minnesvärda kvinnor

0
I går visade Inkan en bild av statyn "Brodösen i Lorca", och undrade varför det är så ont om statyer av kvinnor. Den enda kvinnan jag kunde komma på var "Sola i Karlstad" och den finns på Inkans blogg i dag. Nu har jag grunnat hela dagen på om det inte finns fler — och då menar jag okända kvinnor. Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren, Fredrika Bremer, Margareta Krook och gudinnor i all ära, men jag letar efter den anonyma kvinnan som representerar den oglamorösa vardagen.
0
De två Venusarna är de enda jag kommer på förutom en staty i Stockholm som jag tror föreställer en kvinna — men jag är inte säker, vet inte ens exakt var hon (om det är en hon) står. Tror att det är på Valhallavägen i Stockholm, när man kommer upp från T-banan. Det är en rätt liten staty som står på ett fundament som nog är omkring en meter högt. Själva statyn är rätt liten, under en meter om jag minns rätt — och jag tror att hon bär på en resväska. Någon som vet vad jag talar om? Någon som känner till fler skulpturer av kvinnor?

0

8 kommentarer:

  1. Usch, nu sviker mitt minne mig helt och hållet, men jag kom direkt att tänka på de där bronsskulpturerna i en stad någonstans i Sverige som föreställer en normalt småmullig kvinna och en anorektisk. Nakna och bägge har samma ansikte, den kvinnliga skulptörens.
    De har blivit grovt vandaliserade flera ggr om av arga medborgare.

    Nu googlade jag och hittade bronskvinnorna. Det är Marianne Lindberg De Geer som har gjort dom och konstverket heter "Jag tänker på mig själv". Bild finns här, och en beskrivning:
    http://www.ordfront.se/Ordfrontmagasin/Artiklar%202007/StinaThomsson07_08_07.aspx

    SvaraRadera
  2. Tack för länken - jag kände inte till bronskvinnorna. Artikeln var intressant, alla (nästan alla) har synpunkter på konst - och det är uppenbart att konsten väcker starka känslor
    Margaretha

    SvaraRadera
  3. Det jag aldrig har förstått är varför en del människor blir så hiskeligt ARGA över konst de inte förstår sig på.
    En sån enorm vrede...

    SvaraRadera
  4. Jag har oxå undrat över den otroliga vreden. Tycka illa om kan man ju göra - men därifrån till att förstöra konstverk är det ju ett enormt steg. Betraktar de sig som normgivande?
    Margaretha

    SvaraRadera
  5. Ja, det skulle jag tippa att de gör fast man undrar ju ändå varifrån ilskan kommer.
    Den är ju ofta helt orimligt stor i sammanhanget.
    Såna människor skrämmer mig verkligen.
    Skulle inte vilja ha dom som närmaste grannar ;)

    SvaraRadera
  6. Eftersom det är uppenbart att konst påverkar oss så starkt är det ju inte underligt att konstterapi är bra.
    Fast jag undrar fortfarande vad det är som väcker så starka känslor.
    Margaretha

    SvaraRadera
  7. Det här är verkligen ett bra ämne för ett blogginlägg.

    SvaraRadera
  8. Ta'r aldrig slut!
    Margaretha

    SvaraRadera