måndag 12 januari 2009

Hushållslärans första grunder

0
Återvänder till "Husmoderns köksalmanack 1957" för att titta på brödrecepten. Det är intressant att titta på hur priserna har förändrat sig — men recepten ger jag inte mycket för eftersom det bara gäller kaffebröd som jag inte nyttjar. Inte ett enda recept på matbröd — man bara konstaterar:
BAKA BARA RÅGBRÖD OM NI HAR EGET MJÖL
Rågmjöl är ur ekonomisk synpunkt mycket litet lönande att baka själv om man inte bor på landet och har eget mjöl. Köper man mjölet blir vinsten endast 20 öre per kg färdigt bröd.

0
Så jag ta'r raskt ytterligare ett kliv på nästan 60 år tillbaka i tiden.
0

0
Denna tunna lilla bok från 1899 är förvånansvärt instruktiv och innehållsrik. Min mormor hade den i skolan när hon var i de yngre tonåren och har skrivit sitt namn med en barnslig med prydlig handstil på titelbladet — och på några ställen har hon tydligen markerat läxan med ett "därifrån och dit". Den kostade då 30 öre vilket i dagens penningvärde är ungefär 16 kronor.
Det finns en tabell med "De allmännastd födoämnenas sammansättning och pris" (det står faktiskt allmännastd!)
Där lär jag mig att 1 liter oskummad mjölk kostade 12 öre litern och skummad 5 öre.
1 liter grädde kostade 60 öre, smöret 65 öre kilot och fet ost kostade 1:5o kronor.
Under Hushållsberäkningar läser jag:
En framstående man har yttrat: "Bo öfver dina tillgångar, ät efter dina tillgångar och kläd dig under dina tillgångar!"
För att kunna tillämpa denna sunda regel måste man i förväg beräkna, huru mycket man har råd att använda till hyra, ved, ljus, kläder och mat, så att inkomster och utgifter gå ihop, och något afsättes för framtiden.
En sådan beräkning är af så stor betydelse, att man redan i unga år bör öfva sig i densamma.
Ex. En familj med 4 barn har 3 kr. i daglig inkomst; huru mycket får den använda till ofvan upgifna poster?
Inkomster för år.................900 kr.
Utgifter:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar