tisdag 22 oktober 2024

Färgrik höst

Den här veckan har Skriv-Robert gett oss i uppdrag att presentera färgrika höstar.


“He liked the mere act of reading, the magic of turning scratches on a page into words inside his head.” 

                      John Green


Läsande kvinna (Olga), 1920
Pablo Picasso

Litterära höstar är det gott om, men jag får en känsla av att författare är ena riktiga dysterkvistar, för inte skriver de om vackra färgrika höstar. Nej, det är höstregn, höststormar och höstslask, deprimerande höstelände med andra ord. Men här kommer några som kanske kan sätta lite färg på de grå dagarna.



Höst” var den sista boken som Selma Lagerlöf gav ut. En bok med korta stycken av olika slag — flera av berättelserna är nya för mig.



Hösten 2023 kom ”Autumn Chills” där man har samlat tolv av Agatha Christies noveller med hösttema.



“Autumn beaming o’er the yellow woods.”


Henry David Thoreau har följt mig sedan jag var 17 år — för då, när vi slutade skolan, fick alla eleverna i avgångsklassen en bok i gåva av kollegiet, som valt ut böcker de tyckte skulle passa var och en. Jag fick ”Walden”.

Att jag nu väljer ”Excursions” av Thoreau är alltså rätt naturligt. Naturligtvis tycker jag att alla essäerna är läsvärda — men ”Autumnal Tints” är den som passar in på dagens tema.


Hade jag någon möjlighet skulle jag tillbringa varje höst i New England.


October is the month for painted leaves. Their rich glow now flashes round the world. As fruits and leaves and the day itself acquire a bright tint just before they fall, so the year near its setting. October is its sunset sky; November the later twilight.

2 kommentarer:

  1. Jag blir nyfiken på både Selma Lagerlöfs bok och samlingen med noveller av Agatha Christie. Tack för tipsen!

    SvaraRadera
  2. Selmas bok med det vackra omslaget har jag i bokhyllan, läst, vilket vackert omslag i Agathas bok. Läst Walden av Henry David Thoreau, han fuskade, mamma kom med grytor till stugan.

    SvaraRadera