söndag 26 februari 2023

Mitt lila tisdagsinägg

 I never saw a Purple Cow,

I never hope to see one;
But I can tell you, anyhow,
I'd rather see than be one.

            Gelett Burgess



Jag tycker om de flesta färger — men är det några färger jag ogillar så är det lila och skärt. Och några läsvärda ”lila böcker” som jag verkligen tycker om kunde jag på rak arm inte komma på — förutom Elsa Beskows tanter.

Dessutom var jag lite osäker på hur mycket jag kunde avvika från temat — lila är ju en blandfärg med flera synonymer, dessutom kan ju både lila och violet användas som egenamn. 

Men jag inser snart att det vimlar av lila böcker — såväl i mina ägandes hyllor som på nätet.




I bokkatalogen som jag skrev om i går, (eller var det förrgår?) hittade jag en bok som passar in i dagens trio: ”Lilac Days: The True Story of the Secret Love Affair That Altered the Course of History”, av Gavan Naden & Maxine Riddington.


En ung frånskild tvåbarnsmamma möter under en tågresa Lord Fermoy, (prinsessan Dianas farfar, eller var det kanske morfar?) och ljuv musik uppstår. En kärlek som uppdagades när de ungas kärleksbrev hittades, efter 80 år.



Suffragetten Rebecca Lane Hooper Eastman skrev mest noveller, hennes ”The Purple Star” hittar jag i novellsamlingen ”Atlantic Narratives, Modern Short Stories.

Även om berättelsen utspelar sig 1888, är den i högsta grad aktuell. Har vi alla inte mött talangfulla och högt begåvade människor, som inte kan slå sig till ro med det faktum att naturen gett dem dessa gåvor, utan de måste till varje pris briljera och flyta ovanpå?




I Werner Aspenströms novellsamling ”Oändligt är vårt äventyr (1945), hittar jag novellen ”Landet där allting är gredelint”, en tidstypisk novell som skildrar en rätt trist vardag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar