torsdag 9 februari 2023

Baktända

”How could we hear anything, with police all over the place?"


Forsythe's furious anger was slowly

cooling. Kerr's detached attitude annoyed him, however.


"I wonder," he said. "Those floors are thin. How come you and your wife didn't hear those shots, Kerr?"


"I've told the police. If we heard anything it probably would have sounded like a backfire. But we were asleep. Not," he added, "that I think it's any of your business."


He left Forsythe and put his key into the door of his apartment. Over his shoulder he said, "A lot of cars backfire around here. It's hard to tell the difference."


"They don't backfire over your head, do they?"


Kerr did not deign to answer. He opened the door and slammed it behind him.”


Utdrag från

”The Frightened Wife and Other Murder Stories”, 1951 


När hörde du senast en bil baktända? Eller såg ordet i tryck?

Man får nog vända sig till gamla deckare för att hitta det — det var så jag kom att tänka på det — men det var en amerikansk deckare. Så här på rak arm kan jag bara påminna mig om Agatha Christie använder ordet i sin ”At Bertram's Hotel”. Men nog måste svenska deckarförfattare ha använt ordet baktända ibland. Det märkliga är att det ordet varken finns med i SAOB, SAOL eller SO. I vanliga lexika finns det förstås, men det framgår inte hur länge vi använt/använde ordet.

Jag upptäcker att det faktiskt finns en bok där ”backfire” ingår i titeln: ”The Broken Angel / Backfire and Other Stories” av Floyd Mahannah. Men inser snabbt att det inte är en bok för mig, Mahannah räknas till de hårdkokta deckarförfattarna. Ska jag över huvudtaget läsa deckare ska det vara småtrevliga böcker där äldre damer stickar och dricker te, allt under det att de med tankens kraft löser mordgåtor.




Fullt så idyllisk är inte Mary Roberts Rineharts ”The Frightened Wife and Other Murder Stories” från 1951, men inte långt ifrån.  Mary Rinehart är mest känd för sina deckare och kallas ofta för Amerikas Agatha Christie. Kanske borde det ha varit tvärtom eftersom Mary debuterade före Agatha. Men hon skrev mycket annat också — många av hennes böcker finns på nätet, varför inte ta en titt för att se om hennes böcker är något för dig.

6 kommentarer:

  1. Det är längesedan jag hörde en bil baktända, någon gång på 70 talet skulle jag tro och troligen är det i en Agatha Christiebok som jag har läst ordet också, om översättaren har klarat av att översätta ordet från engelska till baktända. Jag har bara läst Agathas böcker på svenska och danska. Så roligt att du har börjat läsa deckare, även om du liksom jag gärna läser de där "snällare" med tedrickande tanter som gärna stickar på något medan de löser mordgåtor. Jag läser många andra också där människorna är oerhört grymma och bestialiska men jag föredrar de snälla morden så att säga. Likadant när jag ser filmer av detta slag.

    Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,

      Jag tar gärna till vänliga deckare, när jag inte orkar koncentrera mig på viktigare saker. Läser man dem för miljö- och personbeskrivningarna, gör det inget om man missar några sidor emellanåt. Just nu, när jag aldrig vet var hantverkarna finns, har jag vänt mig till Perry Mason.
      Hemska böcker om ondska och elände, har jag (nästan) slutat läsa.
      Margaretha

      Radera
  2. Jorå, både A-traktorerna och skruttbilarna som ungdomarna kör runt med i mina hemtrakter kan baktända rätt ordentligt. Och vid den lokala pizzerian kan jag snappa upp samtal om anledningen, som kan vara otätt avgassystem, fukt i fördelar'n, slitna tändkablar och en massa annat som jag inte begriper. Deckare vågar jag bara läsa om de är någorlunda oblodiga och gärna åt pusselhållet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Det beror uppenbarligen på i vilka kretsar man rör sig, om man hör — eller inte hör — bilsnack. Jag bor visserligen granne med en bilskrot, men det mest störande ljuden som kommer därifrån är när de rusar motorer.
      De flesta böckerna om Miss Silver, är rätt snälla — skulle kanske passa dig. Klarar jag av dem, (jag som inte ens klarade av Fem-böckerna, i min barndom) så gör nog du det också.
      Margaretha

      https://bastmattan.blogspot.com/?m=0

      Radera
  3. Jag har inte ens kommit på tanken att sakna baktända! Visste inte ens att det heter så på svenska.
    Men Rinehart gillar jag, du har skrivit om henne förr, men jag hittar inte det nu.
    Tänker på dig, och hoppas att allt bara blir bättre!
    Love,
    Debbie

    SvaraRadera
  4. Debbie,
    Kul att du gillar Rinehart! Hon skrev ju så mycket annat än deckare också, jag gillar hennes noveller. Finns både hos Gutenberg och FadedPage.
    Här är inläggen du letade efter

    https://bastmattan.blogspot.com/2016/08/grattis-mary.html?m=1

    https://bastmattan.blogspot.com/2020/09/precis-vad-jag-behovde.html?m=1
    Tack för alla goda tankar — de behövs!
    love,
    Margaretha

    SvaraRadera