söndag 17 maj 2020

Tyst!

St. Dominic (c.1170-1221) 

Jag är lite osäker på om gossen här ovan säger åt oss att hålla mun eller, vilket nog är troligare, pekar på Vår Herre  ett slags "äran-tillkommer-Gud-gest".

Det är inte ofta man stöter på ordet "mumchance", men det är tillräckligt ovanligt för att tvinga mig till att ta reda på varför i all världen det heter så.

mum·chance

(mŭm′chăns′
adj.
Silent or untalkative: "Usually they were mumchance villains, but the excitement about the discovery made themchatter" (T. H. White). 

[From Early Modern English mumchaunce as in to play mumchaunceto stay silentfrom mumchauncekind of dicegame played in silencefrom Middle Low German mummenschanze (Middle Low German mummendice game played insilence during Carnivalultimately from Middle French mommonfrom mommerto play dice in a mask during CarnivalfromOld French momerto masquerade, mumsee mum2 + Middle Low German schanzethrow of dicefrom Middle Frenchchancefrom Old French, throw of dice, chancesee chanceand its cognate forms Middle Dutch mommecanse and earlyModern German Momschanz.] 

Så vitt har det inte ett dugg med ordet "mum" att göra:
 mum  (mŭm)
adj.
Not verbalizing; silent.
interj.
Used as a command to stop speaking.
Idiom:
mum's the word
Say nothing of the secret you know: Mum's the word on the surprise party.

[Middle English mom, mumperhaps imitative of closing one's lips.]

2 kommentarer:

 1. Nej, det är sannerligen inte ofta man stöter på ordet mumchance! För mig är det första gången och jag hoppas att jag kan få användning för det någon gång i framtiden, för det är ett så charmigt ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Visst är det ett charmigt ord, men kanske inte helt enkelt att peta in i en mening, så att det blir både korrekt och begripligt.
   Dessutom är jag inte säker på att det är ett ord som används - så vi får väl börja!
   Margaretha

   Radera