måndag 25 maj 2020

Grattis Clara!

Clara Louise Burnham, 1899
25 maj 1854 – 20 juni 1927


Det som fångade mitt intresse, när jag för ett par år sedan började läsa Claras böcker, var att de utspelade sig i New England, och att varje plats som nämndes, gick att hitta på kartan. Det här är en del av världen som jag tycker mycket om — något som jag delar med författarinnan. Hon hade ett sommarhus på Bailey's Island i Casco Bay, dit hon förlagt flera av sina romaner. 
Jag hade redan läst att Clara var "Christian Scientist" (medlem i Kristen vetenskaps kyrka, jag är lite osäker på vad dess medlemmar kallas på svenska). Det var ingenting som märktes i de böcker jag först läste, annat än att det fanns några personer som man i förbifarten fick veta att de inte hade något förtroende för läkare. 
Nu läser jag "The Right Princess", som verkar som rena reklamen för kyrkan. Jag finner den inte lika intressanta som hennes andra böcker, men har än så länge bara kommit till hälften, jag saknar humorn och naturbeskrivningarna som finns i andra av hennes böcker, och tycker att den är i jolmigaste laget — men den är tillräckligt intressant för att jag ska läsa vidare. 
De av er som har samma böjelse för gamla böcker, och gammalt språk, som jag har, kanske skulle uppskatta någon av hennes böcker. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar