onsdag 27 maj 2020

Kan du vissla?

Det kunde inte jag som barn, så när min några år äldre kusin kom på besök frågade jag henne om hon kunde vissla —  det kunde  hon inte. Det kändes bra, hon var ju ändå en skolflicka vilket inte jag var, så jag berättade för mor att Maja inte heller kunde vissla. Tack och lov, sa mor — vilket jag då inte förstod.


 Det är inte allom givet att kunna vissla som Toots T.

Nu för tiden kan jag visserligen framkalla ett visselljud  min mor som var en fantastisk visslerska skulle nog snarare säga att jag vriner, än att jag visslar. Men det finns hjälp att få, i "Whistling as an Art", 1925, av Agnes Woodward får man lära sig hur det går till. Det vill säga, personligen blir jag inte ett dugg hjälpt av boken eftersom den ligger på en alldeles för hög nivå för mig. Men för dem som är mer musikaliska än jag kanske övningarna kan leda till framgång i visselkonsten.
en av bokens övningar

 Schuhplattler 
Ferdinand von Reznicek      

När jag såg den här bilden trodde jag först att det var en efterhängsen karl som visslade efter kvinnan  men vid en sväng på nätet fick jag lära mig att "Schuplattler" är  en dans.

 Figurine of an actor whistling, from Jiaozuo, 
Henan, Yuan Dynasty (1271-1368)

Att den här charmiga terrakottafiguren busvisslar, råder det väl inget tvivel om, men om det var efter en vacker flicka eller något annat, lär vi aldrig få reda på.

2 kommentarer:

 1. En gång i forntiden, sattes betyg i musikämnet i förhållande till den sångröst man fått. Jag tyckte alltid att man borde få vissla i stället, men kom mig inte ens för att fråga. Men busvissla lärde jag mig aldrig och var svårt avundsjuk på min kusin som var en hejare på att busvissla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Inte heller jag har lyckats lära mig att busvissla- trots idog träning. Men att blåsa i grässtrå var jag rätt bra på. Måste bestämt prova om färdigheten sitter i - det var länge sedan sist.
   Margaretha

   Radera