måndag 6 november 2017

På vift utan dator

och kamera.
konstglas på Gröna Lund, -42

Jag brukar ju tjata om hur mycket spännande man kan hitta på nätet, och hur mycket man kan lära sig utan att lämna spiselvrån. Så för att för en gångs skull balansera bloggen vill jag berätta att det finns saker att hämta även i levande livet. 
Härförleden hade jag anledning att besöka stadshotellet i Karlstad — så värst mycket av hotellet såg jag inte, och det jag såg kunde ha varit vilket snoffsigt hotell som helst med heltäckningsmattor, blomsteruppsatser och möblering som jag redan glömt hur den såg ut. MEN i den trappuppgång jag nyttjade fanns fönster i konstglas, jag gissade att motiven var från tidigt 40-tal. Kamera hade jag naturligtvis ingen, så nu funderar jag på om jag har vänner som skulle kunna slinka in och fotografera dem åt mig. Jag haffade en kvinna i personalen som inte hade en aning om vem som gjort fönstren. Bråttom hade jag också, men gav mig ändå tid att leta efter en signatur, och på ett av de fyra fönstren hittade jag till slut: "Rossander 1939, D. Lindholms konstglas, Stockholm". Det gjorde mig ju inte så värst mycket klokare — och några timmar vid datorn har inte gett så värst många napp. 


Wikipedia har några rader om Armand Rossander (1914-1946), där framgår att han har gjort 20 blyinfattade glaskonstverk till restaurang Tyrolen på Gröna Lund. De tillverkades vid D. Lindholms konstglasmästeri 1942. Men om D. Lindholm och hans konstglas hittar jag inget, och så värst mycket står inte att läsa om Armand själv. En del oljemålningar hittar jag, och det framgår att konstnären Måns Rossander är hans son. 

osignerad olja på duk, 
tillskriven Armand Rossander.

Min slutsats är, att mycket finns på nätet  men långt ifrån allt, å andra sidan är inte det levande livet mycket mer utförligt.

6 kommentarer:

  1. Hoppas att du lyckas få någon att fotografera det sköna i trappuppgången på hotellet. Ser framemot mera.
    gör Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Ja, jag vill väldigt gärna kunna titta ordentligt på konsten. Fönstren var nog gjorda tidigare än all annan konst av honom - och rätt annorlunda. Undrar varför de inte finns med i förteckningen över hans offentliga utsmyckningar. Bortglömda?
      Margaretha

      Radera
  2. Intressant detektivhistoria.
    Och ja - din slutsats är riktig: varken på internet eller i verkliga livet finns alltid svar på alla frågor man har.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Viola,
      Det känns som det finns ett bortglömt "mellanlager" inom många ämnen. Det gäller att rädda det lilla man kan få tag på.
      Margaretha

      Radera
  3. Det syns på den sista tavlan att konstnären är inspirerad av glasmosaik. Fin är den i alla fall. Nej, tyvärr finns inte allt att hitta på nätet. Det har jag ju märkt när jag har försökt få fram data om en del av mina illustratörer.
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingrid,
      Ibland kan man ha tur och hitta fragment av någons tillvaro. Hur korrekt det är, kan man ju fråga sig. I en liten bok om svenska 1900-tals konstnärer fanns en uppgift om att Armand hade en offentlig utsmyckning i Karlstads folkets hus. Kan det ha varit stadshotellet man avsåg? Eller finns det ännu ett verk - det måste undersökas!
      Margaretha

      Radera