fredag 17 november 2017

Grattis August!

August Ferdinand Möbius
 17 november 1790 - 26 september 1868 

I sanningens namn är väl August inte någon man tänker på till vardags — att jag överhuvudtaget känner till honom beror på "Möbiusband".



"Möbius upptäckte sitt band när han studerade Eulers tal och hur detta påverkas av olika sorters ytor. Som en del i sina studier undersökte han vilka olika sorters ytor som existerade och upptäckte då att det finns ytor som endast har en sida, samt endast en kant. Detta kan låta som en ganska trivial upptäckt, men för matematiker var det en revolutionerande insikt. Detta på grund av att nästan alla ytor har minst två sidor. Om vi till exempel tar ett pappersark och frågar oss hur många sidor det har skulle kanske några skulle svara en, men det är fel. Pappersarket har två sidor, en ovansida och en undersida.

Möbius upptäckte att genom att vrida en rektangulär yta ett halvt varv och sedan sätta ihop ändarna i ett försök att skapa en cylinder skapade man en yta med endast en sida och en kant. Denna konstruktion fick namnet Möbiusband."

Tro nu inte att jag har ett, hitintills väl dolt, matematiskt specialintresse — nej, det är tack vare möbiusshalen som jag känner till hans band.
När man börjar sticka en tröja på rundsticka får man se upp så man inte, alldeles ofrivilligt, får en möbiuströja — för sedan man lagt upp sina maskor och ska börja stickningen,  är det lätt gjort att man råkar vrida rundstickan och fäster ihop sista maskan med första så att det istället för en tub blir ett vridet band.

Det vimlar av beskrivningar, i olika tekniker, på nätet på möbiusshalar. Som den här.

en annan variant från ravelry


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar