måndag 20 november 2017

I dag för 94 år sedan


fick Garrett Morgan patent på sin uppfinning av trafikljus med tre ljus  redan 1868 hade man installerat trafikljus i London, men då med bara två ljuskällor (stopp och gå).

Garrett Morgan

 Garrett, som var son till två slavar började som arbeta som 14-åring, först som allt i allo i en firma, sedan som symaskinsreparatör, och så småningom öppnade han sin egen repartionsverkstad. Han var framgångsrik och lyckades spara så mycket pengar att han 1920 kunde starta en tidning: "the Cleveland Call".


Så här såg Garretts trafikljus ut.

The signal Morgan patented was a T-shaped pole with three settings. At night, when traffic was light, it could be set at half-mast (like a blinking yellow light today), warning drivers to proceed carefully through the intersection. He sold the rights to his invention to General Electric for $40,000.

8 kommentarer:

  1. Vad mycket intressant du letar fram. Tycker att det är så roligt med sånt här udda vetande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helena,
      Roligt att du är lika road som jag, av udda kunskaper!
      Margaretha

      Radera
  2. Det tycks som om han hade vett att ta betalt för 40 000 dollar den gången måste vara rätt mycket nu? Sånt brukar du räkna ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olgakatt,
      Han hade nog näsa för goda affärer - men eftersom det inte framgår när han sålde rättigheterna, så brydde jag mig inte om att räkna ut, hur rik han blev. Antager jag att han gjorde det tämligen snart, så var 40000 värt 701,754.39 dollar 1935 (med dagens penningvärde), men väntade han till 1945, så fick han "bara" 533,333.33.

      Radera
  3. Tack igen, massor med gånger!!!!!!
    Nu kommer jag att tänka på dig varje gång jag får grönt ljus!
    kramar!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Siv,
      Jag som fick rött ljus i dag! Glad som en lärka att jag kunde handla på konsum, bara för att få en kalldusch på apoteket där frikortet gått ut! Har ett par dagar på mig att fixa det problemet.
      Men jag tänkte på dig, och personalen undrade nog varför jag stod där och fnissade, det brukar nog inte kunder i den situationen göra.
      Margaretha

      Radera
  4. jag önskar att jag kunde komma över med en bit pumpkin pie till dig! sis är här och vi har haft en fin dag. jag har tänkt på dig och tackat för att jag lärt känna dig. fortsätter att tänka på dig och hoppas allt går bra i morgon!
    hugs and prayers

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack Debbie,
      Just nu skulle en bit paj sitta bra! Hemma, men fortsättning följer om ett par månader...
      Telefonen död, mejlar dig när jag sovit middag.
      M

      Radera