söndag 23 april 2017

Världsbokdagen

Nu uppläste jag skåpet. Jag steg undan med förskräckelse – skåpet var alldeles tomt! En, som icke är bibliothekarius, skall icke förstå min känsla; men hvarje man af mitt yrke förnimmer vid anblicken af en boklös bokhylla eller ett tomt bokskåp samma rysning, samma is i bloden, som vid åsynen af ett lik. Böckerna borta – det är detsamma som: själen borta. 
           ur Samlade verk 18. Amorina (1839) av Carl Jonas Love Almqvist 
The Library of Thorvald Boeck 
Harriet Backer 
Men här skulle väl Jonas Love känna sig väl till mods. Vad gör du för att uppmärksamma denna viktiga dag. (Förutom att göra varje dag till en världsboksdag).6 kommentarer:

 1. Kanske borde jag röja och städa och ordna i bokhyllorna. Åtminstone i mitt rum. Kanske skulle jag slänga en del gammal kurslitteratur från 50-talet för att få plats med nya mer aktuella böcker. Det blir nog inget av, antar jag. Jag fortsätter väl att läsa tredje delen av Elena Ferrante som jag, i motsats till andra, tycker är en väldigt trevlig och läsvärd bok. Uppläste eller upplåste NN skåpet?
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,
   ​Jag har insett att det är ett evighetsjobb att hålla snyggt i bokhyllorna - och några av dem har jag under någorlunda kontroll. Problemet med kurslitteratur och undervisningsmaterial är att det är så intressant - för intressant!

   Jag är osäker på hur länge man använde läsa för låsa, men jag minns att Frans Michael Franzén gjorde det, så fortfarande på 1700-talet och en bit in på 1800-talet, gjorde man det uppenbarligen. De var ju tämligen jämnåriga Frans Michael och Carl Jonas Love.

   lå`sa verb låste låst, pres. låser
   ORDLED: lås-er
   SUBST.: låsande, låsning
   • (ofta med partikel) säkra tillslutning av (ngt) med lås: ~ dörren; ~ portföljen
   BET.NYANSER: a) med avs. på det som innesluts ⟨vanl. med partikel⟩: lås in värdepapperna!; de låste in honom i cellen b) refl. (med partikel): han låste in sig på toaletten; hon hade låst sig ute och måste ringa efter låssmed c)utvidgat och överfört förhindra rörelse av {→spärra 1}: ~ hjulet; boxarna försökte ~ varandras armar; kapitalet är tills vidare låst; förhandlingsläget är låst
   KONSTR.: ~ (in el. inne el. ute) (ngn el. ngt)
   HIST.: sedan äldre fornsvensk tid; fornsv. läsa; till lås

   Margaretha

   Radera
 2. Jag känner spontant på samma sätt som Ingrid att jag borde städa våra bokhyllor, få ordning på böckerna i olika fack, damma av ordentligt och låta somt gå till vårt lilla antikvariat. Men jag tror jag väntar till hösten....säger latmasken
  i Karin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Vänta till hösten du - varken böckerna eller dammtussarna lär springa iväg.
   M

   Radera
 3. jag rusade ut och köpte böcker åt barnbarnen. det är vad jag gjorde!
  för jag minns precis den där underbara känslan av att kunna leva i en annan värld genom böckerna, och jag är så glad att mina barnbarn kan känna på samma sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debbie,
   Bra gjort! Och tur att du bor så till att det finns möjlighet att köpa böcker på en söndag.
   M

   Radera