söndag 2 april 2017

I dag firar vi internationella barnboksdagen —

Girl Reading, 1939
Henry Lamb
 och det är naturligtvis bra att man viker en dag åt något så viktigt, även om jag ju helst skulle se att vi gjorde varje dag till barnbokens dag!

Att man valt just den andra april till barnbokens dag, beror på att det är H. C. Andersens födelsedag. Gratis Hans Christian! Och visst håller hans sagor än i dag — de finns på nätet, så är du inte lycklig nog att ha sagorna i din ägo, så leta upp dem, och hans andra böcker,  på nätet och läs dem — gärna högt tillsammans med vänner i alla åldrar.

Passa på att uppmuntra ett barn att läsa i dag — och varenda dag härefter! Jag har suttit en stund och funderat på vilken bok jag skulle sätta i händerna på ett barn i dag, om jag hade ett barn i närheten. Eftersom jag slutat att följa med i utgivningen av nya böcker, så kan jag inte vara aktuell på området, men jag hittade en intressant sida som heter världslitteratur. se, där man kan lära sig mycket — ta en titt!
Men nog kan jag tycka att det är sorgligt att den äldre litteraturen glöms bort — det finns så mycket intressant att hämta, både för barn och vuxna, bland de böcker som inte längre hör till dem man talar om! 
För en tid sedan hade jag besök av Anna-Karin, snart 12 år, varje gång hon och hennes mamma hälsar på, vilket är alldeles för sällan, frågar hon om hon får gå upp och leta upp en bok bland mina gamla barn- och ungdomsböcker. Den här gången föll valet på tre böcker av M. E. Patchett, "Ajax och jag", "Ajax och jag blir skattsökare" och "Ajax och jag i Korallhavet". Det finns fler i serien som är baserad på författarens barndom i den australiensiska bushen, men så vitt jag vet, är det bara de här tre som är översatta till svenska. I går berättade hon i ett mejl att hon just ska börja på den sista boken, och att nu vill hon resa till Australien!
Vilken bok skulle du vilja ge bort i dag?

4 kommentarer:

 1. Vilken bok man skulle vilja sätta i händerna på ett barn idag är förstås väldigt beroende av vederbörandes ålder. Men från 4 till 100 hller "Sagan om det röda äpplet" av Jan Lööf!

  SvaraRadera
 2. Klimakteriehäxan,
  Blev tvungen att googla på "Sagan om det röda äpplet" - jag gillar Jan Lööf, men just den boken har gått mig förbi.
  Det var intressant att se att det finns de som inte tycker att Jan L. ger tjejer en tillräckligt stor plats - får erkänna att jag aldrig lagt märke till det. Visar kanske bara hur gammal jag är!
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. jag lyckades få tag på flera av ajaxböckerna när jag var i staterna för några år sedan - både barn och barnbarn älskar dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debbie,
   Har tänkt tanken att skaffa dem i original - har bara inte blivit av. Men det måste ju vara mycket roligare att läsa dem, även om just de här översättningarna verkar goda.
   M

   Radera