fredag 24 maj 2013

Rejäla doningar


Vår gamla hushållsassistent har hängt med i bortåt femtio år. På den tiden räknade man nog med att den sortens hushållsmaskiner var en investering för livet — och jag tror nästan att jag kan räkna med att den här assistenten överlever mig.
Den har en liten egenhet, den ta’r små snedsteg på arbetsbänken, så jag brukar skjuta upp den så nära väggen det går. I går blev jag tvungen att vända ryggen mot maskinen ett ögonblick — och genast hörde jag ett brak. Hela apparaten hade hoppat ned på golvet, där den stod upp och ned, fortfarande knådandes degen. En deg som hade godheten att inte ramlat ur bunken, för hade den gjort det, hade den landat i blomjord som den rivit med sig ned på golvet. 
Och brödet blev gott.

10 kommentarer:

 1. Upp- och nedvänt/hängtbröd ser mycket gott ut
  De gamla hushållsmaskinerna var gjorda för livet, helt säkert.
  Här finns också några som jag gärna använder istället för de nyare varianterna...
  Jag tillämpar gärna "first in, first out", vilket kommer att visa sig att jag aldrig börjar använda de nyare:). De gamla håller och fungerar utmärkt

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Om alla resonerade som du och jag, skulle nog många fabrikanter få slå igen butiken.
   Margaretha
   i experimenttagen,
   som har ännu
   ett kalljäst
   bröd i ugnen

   Radera
 2. Samma sorts mackapär bor här, still going strong, inköpt hos sam Nilsson i Lund 1971. Och mors var likadan, fungerade ännu för ett par år sedan, nu vet jag inte vart den tog vägen. Hon har den inte med sig till äldreboendet....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Ja, de går och går - och ibland kommer de till dörren!
   Jag tror att vår apparat hörde till första generationen med "knådare" av plast - tidigare var de av trä.Din mamma hade kanske en sådan.
   Margaretha
   vars apparat inköptes
   på Birger Jarlsgatan
   ungefär tio år
   innan ni köpte er

   Radera
 3. En till sådan bor också hos mig under köksbänken. Enda nackdelen med den är att den är tung att lyfta upp. Men jag brukar få oftast få hjälp med det. Den är fortfarande helt utmärkt! Jag tror att den snart är 40 år gammal.
  Ingrid, som dock inte använder den så väldigt ofta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,
   Jag tror nästan att det är (var?) en av de allra vanligaste hushållsapparaterna i svenska hem. Ja, tunga som bly är de, men jag är lycklig nog att ha plats för den på en arbetsbänk.
   Margaretha

   Radera
 4. Jodå, mors maskin hade träredskap.Min levererades med plastpryttlar varav alla fortfarande funkar utom köttkvarnen som också var av plast. Den funkade aldrig så jag kompletterade med en av metall som ännu är utmärkt.
  Och jag är lycklig ägare till en assistentlift i skåpet där den står så starka fjädrar lyfter upp den åt mig bara jag lånar ut ett finger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Vår köttkvarn är av metall, men av förklarliga skäl nästan aldrig använd. Har provat att mala något annat med den, minns inte vad, men minns att det var mycket att diska.
   Sådana där upplyftande anordningar är bra. Skulle jag någon gång inreda ett nytt kök, skulle jag ha en sådan.
   M

   Radera
 5. Allt tillverkades för att hålla under mycket lång tid. Kylskåpet som fanns i mina föräldrars hus var nog 30-35 år när mamma flyttade ut och det fungerade fortfarande. Numera är det tyvärr slit-och-släng som gäller.
  Uppochnedvänt bröd kanske till och med blir godare ;) - vem vet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne-Marie,
   Flera reparatörer jag talat med säger att dagens hushållsprylar inte alls är av samma goda kvalitet förr i världen. Vet inte ens om folk bryr sig om det - precis som med kläder, vill man skaffa nytt ofta.
   Minns gamla amerikanska annonser där man talade om hur många år Mrs. Si eller Så (i regel hade hon fem eller sju barn) hade haft sin kyl, frys eller tvättmaskin. Tror inte att det är ett säljargument i dag.

   Kommer nog att hålla tillgod med rättvänt bröd i framtiden.
   Margaretha
   som just ska
   sätta en deg
   och
   vars kylskåp
   inköptes -78

   Radera