fredag 10 maj 2013

En fiskkonserv

Förkortningar kan vara lite förvirrande.


Det kommer nog inte som en överraskning, för dem som känner mig, att det faktiskt tog några år innan jag insåg att Abba inte enbart var en fiskkonserv. Visserligen en konserv jag aldrig smakat, men ändå sett i affären och i annonser.
Man kan tycka att det är något av en bragd att missa vissa artister, men eftersom jag aldrig varit intresserat av populärmusik, så gick det mesta av vad som hände på den fronten mig förbi. De få jag kände till var sådana som mina närmaste vänner dagligen talade om, så namnen var bekanta, men jag kunde inte skilja den ena från den andra om jag hörde musiken.
 Abba (människorna) fick jag höra talas om när jag låg på sjukhus 1976, och en av rumskompisarna råkade vara granne med ett av Abbaparen. Hon talade så varmt om dem, hur trevliga och vänliga de var — jag som inte visste vad hon talade om, kunde inte förstå varför de inte skulle vara vänliga och trevliga.
Beatles hörde jag talas om därför att en kompis såg dem på Stureplan, när de besökte Sverige (-63?) — och en annan kompis sjöng i ett grupp, som uppträdde på något av de ställena där Beatles uppträdde. Kanske bättrade hon på verkligheten, när hon berättade hur de uppträdde utanför scenen — men varken Beatles eller deras uppträdande har ju något med förkortningar att göra...

8 kommentarer:

 1. En av förkortningarna, Agnetha, var till Åland i min och också hennes gröna ungdom. Hon för att uppträda förstås. Jag hade den stora uppgiften att bjuda henne på mjöd. "Om mjöd, tycker jag inte om", blev svaret....men sjunga kunde hon och sjunga kan hon fortfarande:)
  Konservinnehållet gillas däremot inte särskilt mycket av underskriven, men det har ju inte heller någonting med förkortningar att göra...
  Ha en fin eftermiddag Margaretha

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Tror aldrig att jag smakat på mjöd - däremot bjöds vi på sim(m?)a, när vi besökte Finland och blev tvungna att bada bastu. För det är väl inte samma sak? Mjöd är väl alkoholhaltigt, och det var medlemmar av RY som bjöd oss på bastu med dryck.
   Margaretha

   Radera
  2. Mjöd är inte alkoholaktigt alls och är precis detsamma som sima. Sima är det finska ordet för mjöd. Så du har nog smakat på mjöd:)
   Men jag kan förstå att det är en "svår" dryck för den som inte är van, mycket farinsocker, russin, citron och en litenliten mängd jäst och massor av vatten. Men ingen alkohol trots jästen. Det är en mycket vanlig och populär dryck för just barn i Valborgstider.

   Karin

   Radera
  3. Karin,
   Jag hade väl en känsla av att det nog var samma sak. Jo, jag tyckte nog rätt bra om sima - bättre om sima än bastu!
   Margaretha

   Radera
 2. Jag har varit omgiven av människor som talat om för mig att ABBA (sånggruppen) liksom Beatles är JÄTTEBRA och har av ren artighet (dumhet?) genomlidit Mamma Mia 2 gånger, den ena med öronproppar pga inkompetent ljudteknik.
  Ungefär samma människor låter mig förstå att opera är bara kärringar som galer och omöjligt att lyssna på.
  Tänk om man kunde få lov att tycka som man tycker! Tyvärr finns det också grannar i närheten som anser att hela byn har samma musiksmak som de har. Det har vi inte.... Men jag spelar inte opera för dem; man kastar ju inte pärlor för svin, eller hur;)
  Tack och lov gillar inte maken heller pop och vad allt det nu heter och fastän han säger att personalen ska vara tyst när orkestern spelar så överraskar jag honom då och då lyssnande på opera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Jag har varken varit artig eller dum nog att gå på den sortens uppträdande - inte för att tillfälle yppats...
   Man behöver ju verkligen inte tycka om något, för att alla andra gör det.
   Här har vi ju inte grannar inpå knuten, men när motorcykelklubben Järngrisarna, på andra sidan älven, har fest så känns det som om vi är inbjudna.
   Där vi bodde förut väcktes vi tidigt en morgon av att grannen tvättade bilen och hade radion på vrålläge - men då satte jag på morgonandakten på samma volym - och han fattade snabbt vinken.
   Det finns ju fina ouvertyrer, då personalen håller mun.
   Margaretha

   Radera
  2. Och jag i min tur, tycker om både Abba och Beatles, njuter av klassiskt, opera, operetter, visor, kyrkomusik och en myckenhet annat. Till och med en viss sorts hårdrock tycker jag om. Tur att vi är olika vi människor, för annars skulle det ju vara för hemskt.
   Jag tycker att Mamma Mia är bra, men volymen var väl hög...hela kroppen vibrerade och att behöva sitta med öronproppar på för att njuta av en musikal, kändes märkligt.
   Karin

   Radera
  3. .....och jag måste säga, att jag inte alls känner mig dum för att jag är allätare av musik...;)

   Karin

   Radera