söndag 12 maj 2013

Bekvämt

och lättsytt.
Albanian Peasant
Charles Gleyre (1808 - 1874)
Hittade den här målningen när jag bläddrade bland Charles Gleyres bilder. Visst ser det bekvämt ut. När jag talar om lättsytt, så avser jag inte blusens broderier, utan snittet på övriga kläder. Applikationer (om det nu är det) är ju ett rätt enkelt och roligt sätt att sätta lite sprätt på sina kläder.
Och titta på huvudduken, så snitsigt hon bär den.

8 kommentarer:

 1. Så fin! Den ser lite tung ut, som om västen är quiltad. Mycket inspirerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin på FOX,
   Inte alls omöjligt, matlaserade kläder har nog varit vanligt överallt där det inte råder tropisk värme. Billigareoch enklare att klä sig varmt än att elda.
   Margaretha

   Radera
 2. Skulle gärna se litet mera detaljerat hur huvudduken knyts!
  Jag gillar också sådana där hängslekjolar man drar över!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Inte så enkelt att se sådant på målningar, ska se om jag hittar en större bild.
   Margaretha

   Radera
 3. Kan det rentav vara en mamma(överdrags)klänning? Ser rymlig och bra ut. Och snygg är den ju!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Jag undrar om man hade särskilda mammakläder - jag vet att mina amishvänner syr sina klänningar så att de ska gå att använda under graviditeten. Förkläde och knappnålar (!) håller in klänningen mellan gravideterna.
   Margaretha

   Radera
  2. Ja, det har du rätt i. Mammakläder är en sentida västerländsk vana. När jag sydde mig sariblusar i Indien var det självklart att sömsmånen skulle vara bortåt en decimeter i sidorna, för att kunna släppas ut under graviditeter. Sariunderkjolen reglerades med ett band och själva sarin är ju synnerligen flexibel. Och samma sak med våra folkdräkter, egentligen, med snörda liv som tillåter rätt stora variationer

   Radera
  3. Karin,
   Många gånger var det nog inte stor idé att sy in, eller hålla in kläderna - det var ofta år och barn.
   Ibland när jag har rest har jag tänkt att det skulle vara praktiskt att bara ha ett antal sarier (det står faktiskt så i NE) att packa ned. Och så enkelt att tvätta och stryka fem meter tyg. Och snyggt!
   Själv håller jag mig till kläder med resår i midjan, om de inte hänger löst - inte för eventuella graviditeter, fastmer för bekvämligheten.
   M

   Radera