torsdag 1 november 2012

Moderniteter

An Escalator (eller a nescalator, som en av 
mina unga vänner kallar dem)
 or Moving Stairway for the 
Use of Employees in a Large Worsted Mill
Både Johannes och jag tycker att en bok med den nätta titeln: “The Wonder Book of Knowledge, The Marvels of Modern Industry and Invention the Interesting Stories of Common Things the Mysterious Processes of Nature Simply Explained” från 1921, är intressant och värd en närmare titt. Project Gutenberg har rätt många böcker av det här slaget — jag lutade åt att vi skulle presentera en liknande bok från 1902, men Johannes framhärdade i att denna bok var bättre. Efter att ha läst i den, inser jag att det beror på att i kapitlet ”The Story in a Newspaper”, omnämns Herr Gutenberg. Men samtidigt som jag tror att Johannes är nöjd med att få en del utrymme i boken, hör jag att han fnyser och mumlar något otryckbart, när hans metod callas ”crude” och ”tardy”.

Ett kapitel handlar om elektricitet i hemmet  — något som i dag inte vill vara utan — men som då var relativt nytt och revolutionerande. 
“This silent, invisible servant is ever present, always ready at the touch of a button or the snap of a switch, without hesitation, without grumbling, to do silently, swiftly, without dirt, without discomfort, without asking for a day off or for higher wages, the work which is laid out for it.

The use of electricity is so common today that the average person does not stop to think of it as a magical power wielding a tremendous influence for betterment in every-day affairs.
   Electricity has rapidly found its way into the home for domestic purposes, eliminating at its entrance a host of cares of the household.”
Hur många brödskivor har jag inte bränt, när diskussionerna kring köksbordet blev djupsinniga eller heta i största allmänhet,och ingen tänkte på att rädda brödskivorna. Jag har fortfarande en brödrost av den gamla sorten, fast det är länge se'n den kom till användning.
Men boken behandlar även många andra nymodigheter, u-båtar, hästlösa fordon, jordbruksmaskiner och tåg, för att bara nämna några.
Courtesy of the Pennsylvania Railroad Co.
Aboard the “Broadway Limited
”The observation car is provided with book-cases, a writing desk and stenographer
  
Dessutom bjuds på svar på en del lite omotiverade frågor, som:
How Large are Molecules?
What are White Blackberries Like?
Why do We Say “Kick the Bucket”?

6 kommentarer:

 1. Ja, det var ju en nätt liten rubrik:)

  Den där typen av brödrost inhandlade jag för ca 15 år sedan på en secondhandaffär. Dessvärre rostade den inte brödskivorna utan eldade upp dem med blixtrande hastighet. Eftersom jag inte tycker om att ha saker bara för att de vackra, så åkte apparaten vidare till återvinningen och sitt slutliga öde.

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Håller med om att uppeldat bröd inte är någon höjdare!
   Min gamla rost är jättebra - om man inte glömmer bort brödet! Man kan ju få exakt den rostningsgrad man vill ha.
   Margaretha

   Radera
 2. Tänk så snabbt saker och ting egentligen förändrats. Bara sedan jag var liten har utvecklingen gått rekordsnabbt. Intressant ibland att ta ett steg tillbaka och reflektera över sådana här saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne-Marie,
   Ja det finns stunder då jag känner mig uråldrig, som minns så mycket av det som inte längre finns.
   Men jag är också tacksam över alla de gamla kunskaper jag fått till skänks, genom att ha varit med, och ha umgåtts med de som är äldre än jag.
   Tyvärr har vi nog avhänt oss mycket kunskap som kan vara bra när vi plötsligt ställs inför till exempel strömavbrott.
   Margaretha

   Radera
 3. Teknikens underverk gör oss bortskämda, hjälplösa och löjligt sårbara när t ex strömmen fallerar. Vilket ett antal miljoner amerikaner just nu får erfara.
  Ett enkelt spritkök och ett bilbatteri har gett oss varm mat och ljus vid några tillfällen, för att inte tala om att vi välsignat vår öppna spis och ett par vedpinnar.
  Men, tänk, vad vi har skrattat åt tanken på att kunna se varandra via telefonen - nu kan vi det. Och en hel massa annat som var totalt science fiction för bara 10 år sedan.
  Vad beträffar brödrost så dog vår lysningspresent, 45 år gammal för ett halvår sedan. Men det fanns en praltiskt taget likadan för ca 150 spänn. Håller den nya lika länge kan någon ärva den....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Ja, vi har blivit förfärligt sårbara - det vore ju bra med alternativ vid katastrofer. Och erfarenheter av primitivt liv är alltid bra att ha, även om det bara är från en sportstuga utan avlopp och elektricitet. Riktigt samma sak är det ju förstås inte när man ska nyttja utedass i tjugo graders kyla och bära in ved för att hålla värmen uppe. Men handgreppen finns där latent, att plocka fram vid behov.
   Så finns det ju de som hävdar att bröd SKA rostas över glöd i öppna spisen.
   Margaretha

   Radera